Президентът: Правителството трябва да внимава с кого и с какво си има работа

11:55, 14 фев 22 / Политика 25 1926 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Правителството трябва да внимава с кого и с какво си има работа. Това обяви президентът Румен Радев в Сунгурларе във връзка със списъка с имена, които според премиера Кирил Петков стоят в основата на корупцията у нас.

И Владислав Горанов в списъка с 19-те

„След зловещото плячкосване на държавата в продължение на много години българите са зажаднели за справедливост и възмездие. Затова всяко открито противопоставяне на правителството срещу корупцията среща одобрението на хората и трябва да бъде подкрепяно. Правителството трябва да бъде много внимателно и да знае с кого и с какво си има работа. Аз съм убеден, че борбата с корупцията се води със силата и легитимността на институциите, а не само с популярността на социалните мрежи“, коментира държавният глава.

По думите му безпардонното погазване на закона от предишните управляващи е довело до крах на техния режим и това е трябва да е урок за всички. „Урок за правителството трябва да бъде и фактът, че демокрацията и законността не могат да бъдат възстановени с недемократични средства и нарушаване на закона“, обърна внимание Радев

Попитан дали второто му служебно правителство щеше да управлява по-добре от настоящия кабинет президентът отговори така: „Второто служебно правителство вече е в историята. Ние трябва да гледаме напред и да правим така, че България да се управлява по демократичен път. Да търси рационалното решение на сегашните кризи и проблеми и да гледа напред в бъдещето“.

Радев посочи, че между правителството и президентската институция има конструктивна комуникация.

Надяваме се, че ще бъде избегната пълномащабна война в Украйна

Ден преди свикването на Консултативния съвет по национална сигурност президентът коментира, че всички се надяваме да бъде избегната пълномащабна война в Украйна.

„Всеки ден има преговори на най-високо политическо решение. Който си мисли, че кризата ще бъде решена по военен път, греши. Единственият път за намиране на устойчиво решение е по преговорите и дипломацията“, категоричен бе държавният глава.

Той повтори тезата си, че най-големият риск за сигурността на България е да се неглижират проблемите на въоръжените ни сили и посочи, че не може да се сещаме за тях от криза на криза.

Радев каза още, че България е и суверенна държава, но и лоялен съюзник и член на НАТО и това са двата водещи принципа, които определят позициите ни.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама