Детето-чудо Камила Валиева с положителна допинг проба

09:27, 11 фев 22 / Спорт 25 3116 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Казусът с 15-годишната фигуристка Камила Валиева се заплита. Момичето е дало положителна проба за забранено от Антидопинговата агенция вещество. Това потвърдиха от Руския олимпийски комитет и Международната агенция за тестване (ITA). 

Как обаче се е стигнало до нейното участие на олимпийските игри в Пекин?

Валиева, която е със статут на звезда във фигурното пързаляне, е дала проба през декември 2021 г. по време на националния шампионат в Санкт Петербург. Резултатите, изследвани от лаборатория в Осло, стават ясни едва на 8 февруари - ден, след като Камила и отборът на Русия спечелиха златните медали в Пекин, а самата тя изуми феновете на спорта, правейки четворен скок. 

15-годишна рускиня с исторически скок на Олимпиадата

След като стана ясен резултатът, Руската антдопингова агенция веднага наложи наказание на Валиева. То обаче е обжалвано от щаба на Русия в Пекин. Това означава, че до произнасяне на Спортния арбитражен съд (КАС) в Лозана, тя ще може да участва в следващите дисциплини. Съществува дори вариант рускинята да не бъде извадена от стартовите списъци до края на олимпийските игри на 20 февруари, пояснява bTV.

От Международния олимпийски комитет все пак ще се опитат да забързат процедурата и решение да има преди 15 февруари, когато Валиева трябва да участва в индивидуалната волна програма. Решението на КАС ще бъде окончателно. 

В Лозана може да се реши рускинята веднага да получи забрана или да продължи с участието си на олимпийските игри в Пекин, а спечелените от нея отличия да ѝ бъдат отнети, ако не се произнесат в нейна полза. 

Талисмани вместо медали: Назрява скандал на Олимпиадата в Пекин

Валиева, която е европейска шампионка, помогна на руснаците да спечелят златото в отборната надпревара, но титлата им може да бъде отнета, ако КАС ѝ наложи наказание заради положителната допинг-проба.

Международният олимпийски комитет разреши на руските атлети да участват на олимпийски игри, въпреки разкритията за допинг схема на национално ниво през 2014 г. Те обаче не се състезават под флага на родината си, а като Руски олимпийски атлети, а до стартовете се допускат само спортисти, които доказано не са използвали забранени вещества. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Фигурен пързал 19:37, 11 фев 22

Скандинавците знаят с какви мошеници си имат работа и пипат здраво!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама