15-годишна рускиня с исторически скок на Олимпиадата

11:32, 07 фев 22 / Спорт 25 3235 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Руската тийнейджърка Камила Валиева влезе в историята на фигурното пързаляне, превръщайки се в първата жена с четворен скок на Олимпийски игри, като направи не един, а цели два подобни скока.

Усилията й помогнаха на руснаците да спечелят злато в първото състезание с разпределение на медали на Игрите в Пекин след победа над САЩ в отборната надпревара.

15-годишната състезателка направи четворните скокове (когато фигурист се завърти четири пъти във въздуха) за поредното си доминантно представяне при жените в свободната програма.

Независимо че финишира на 30 точки пред втората Каори Сакамото от Япония, които стигнаха до бронза, Валиева изглеждаше изтощена в края на композицията си, след като не успя да направи трети четворен скок. Тя е част от отбор, трениран от наставника Етери Тутберидзе, който се очаква да доминира на подиума в индивидуалната надпрева при дамите в китайската столица. Валиева е фаворитка за златото. Всички три руски фигуристки бяха направили комфортно четворни скокове преди, но това никога не се беше случвало на Олимпиада.

Отборната надпревара включва страни, изпращащи фигуристи в осем състезания, които допринасят за крайното класиране. Анастасия Мишина и Александър Галямов станаха първи в свободната програма при двойките. Евън Бейтс и Мадисън Чок от САЩ спечели в категорията танци на лед, надигравайки руския тандем Никита Кацалапов и Виктория Синицина. Сребърният медал е най-високият за САЩ в надпреварата, която е сравнително нова за Олимпийските игри.

Отсъстващ от американския подиум бе Винсент Джоу, който тества положително за коронавирус и рискува това да пропусне борбата за медал в индивидуалната надпревара при мъжете във вторник, освен ако повторен тест не му даде „зелена светлина“ за участие, съобщи БГНЕС.

Коя е най-възрастната участничка на зимната олимпиада?

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама