След скока в тока: Ще се реши ли проблемът на общините?

14:10, 03 фев 22 25 1916 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

Високият ръст в цените на тока се оказа непосилен за повечето общини в страната и това ги принуди да въведат за първи път от 20 години насам режим на уличното осветление. Тъй като по думите на местните власти то заема около 90% от разхода им за електроенергия. Именно затова всички общини разчитат държавата да ги компенсира

Според кметовете, които вече въведоха режим на осветлението, тази мярка е само временна и носи след себе си значителни последствия. Някои квартални магазини вече са започнали да съкращават персонала си, поради работното време, съобразено с режима на тока. Хората пък се опасяват, че това може да доведе до ръст на грабежите. Кметът на Кюстендил Петър Паунов също предупреди, че камерите за видеонаблюдение стават неефективни, когато улиците не са осветени

София има пари за скъпи лампи, но не и за ток

На фона на това обаче миналата седмица стана ясно, че Столична община се готви да плати уличното осветление на София с цени между 3 и 77 пъти по-високи от пазарните. Според разследване на гражданската организация „Спаси София“ столицата е направила обществена поръчка за уличното осветление на стойност 73 млн. лева. Те са открити фрапиращи разлики за доставка на едни и същи артикули на фирми спечелили обществена поръчка на Столична община (едните са за 1 587 лв. , а другите за 5 755 лв.). В същото време кметът на София Йорданка Фандъкова поиска от новото правителство допълнителна субсидия, за да не се разрежда градския транспорт. 

Компенсации срещу изрядни обществени поръчки

Това ядоса новата власт и рефлектира не само върху столицата, а и върху всички останали общини. Премиерът Кирил Петков обвърза компенсацията на общините с изрядните обществени поръчки. А по разпореждане на вицепремиера по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) започна финансови инспекции на общините, въвели режим на улично осветление и други услуги, свързани с разходите на електроенергията

Прокуратурата, МВР, ДАНС и КПКОНПИ проверяват осветлението в София

Инспекторите ще проверят заложените и осигурени средства за тези общини, размера на разходите за електроенергия за периода от октомври 2021 г. до февруари 2022 г. и съпоставката им за същия период на предходната година. Следва да бъдат проверени и проведените обществени поръчки за доставка на електроенергия, както и предприетите мерки за намаляване на разходите за електроенергия.

Така на общините, нарушили нормативните актове, уреждащи бюджетната, финансово-стопанската или отчетната дейност ще им бъде потърсена административно-наказателна и имуществена отговорност, съгласно правомощията на АДФИ. Ще се взема предвид и дали има индикатори за извършени измами. 

Същевременно с писмо до Националното сдружение на общините (НСОРБ) министър Василев поиска в срок до три работни дни от получаване на фактурите през м. февруари 2022 г. сдружението да предостави информация за фактурираната електроенергия и разходите за ел. енергия за периода от октомври 2021 г. до февруари 2022 г. и същия период на предходната година.

В писмото се обръща внимание, че при анализа на информацията, данните за размера на отчетните разходи за издръжка и друга относима информация, ще се засичат с данните от месечните отчети за изпълнение на бюджетите на съответните първостепенни разпоредители с бюджет за съответния период.

Общините са обидени, но не се притеснявали от контролните органи

Някои общини обаче приеха това условие като обида. Изпълнителният директор на НСОРБ Силвия Георгиева обяви в ефира на БНР, че общините са най-проверяваните институции в държавата и затова нямат притеснение от проверки на контролните органи. Всяка година отчетите ни се заверяват от Сметната палата и при констатирани нередности има проверки от различни органи. Притеснението ни е, че ще има общини, които в тези зимни месеци няма да могат да покрият всичките си разходи... Всичко, което е пряко свързано с ежедневието на гражданите, ще бъде приоритет, останалите разходи ще бъдат отложени за бъдещ период“, изтъкна тя. 

По думите ѝ по време на бюджетните преговори с финансовия министър са се договорили в общинските бюджети да има ръст на някои от трансферите от държавата, които да компенсират донякъде инфлационните процеси в страната. 

Според нея, ако вече е била въведена финансовата децентрализация, то този проблем днес е нямало да съществува. „За този процес се говори вече доста активно и имаме уверението на министър Асен Василев, че през следващите 3-4 месеца ще говорим в детайли за механизма на тази децентрализация и че в рамките на тази бюджетна година можем да имаме първи модел за осигуряване на част от преките данъци по общинските бюджети. Тогава всяка община ще има възможност за бързи и гъвкави решения при подобни проблемни ситуации“, посочи Георгиева, като поясни, че до приемането на новия държавен бюджет общините трябва да харчат толкова средства, колкото са харчили през същия период на миналата година. А в програмата общините са включени за компенсация като небитови потребители.

Кметът на Троян Донка Михайлова, която е и заместник-председател на Управителния съвет на Националното сдружение на общините, смята че законовата промяна, която би уредила такова третиране, ще трябва да получи и европейска санкция. Според нея вариантът за разсрочено плащане на сметките за ток пък не е работещ, защото доставчиците не са склонни да го приемат.

Общините искат да плащат ток като битови потребители заради високите сметки

Декемврийските сметки за ток на общините 4 пъти по-високи от 2021 г.

В същото време от общините обявиха, че декемврийските сметки на всички са четири пъти по-високи отколкото през 2021 г.

Очаква се в понеделник да излязат с конкретни цифри за сравнение на двата периода. А във вторник сдружението ще потърси диалог и с министър-председателя, за да се обсъди в каква степен компенсациите за небитови клиенти ще покрият разходите на общините и какви средства още са необходими, за да няма прекъсване на обществените услуги. 

Към момента по програмата за компесации са получени по 110 лева за октомври и ноември. За декември все още нямат компенсация, но се очаква тя да бъде 128 лв./мВтч. Тя ще бъде получена в средата на февруари, заедно с тази за януари - около 240 лева. 

Според проучване на НСОРБ, в което е събрана информация от 181 общини за начислените задължения за електроенергия и горива за отопление по фактури за м. ноември 2020 и за м. ноември 2021 г., както и прогноза за тези разходи за периода декември 2021 – май 2022 г. по бюджетни функции, при запазване на цените на сегашните нива, за 2022 г. се очертават разходи за енергия и отопление в размер на 686 млн. лв. За сравнение, отчетените разходи на общини през 2020 г. за вода, горива и енергия за всички публични услуги отчитат 2,5 пъти по-малък размер - от около 268 млн. лв.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама