Източват ли се милиони от осветлението на София?

12:02, 30 яну 22 / София 25 2503 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Столична община се готви да плати уличното осветление на София с цени между 3 и 77 пъти по-високи от пазарните. За това алармира общинският съветник Борис Бонев.

Неговата организация „Спаси София“ е провела разследване на обществена поръчка за уличното осветление от Столична община на стойност 73 млн. лева. По думите му в обществената поръчка столицата е разделена на четири части, като те са спечели от две фирми – по две части на фирма.

Борис Бонев в „Политкаст“: Закъсняваме с разговора за приоритетите за София

„Разследването ни показа, че има цени между 3 и 77 пъти по-високи от пазарните. Има разминаване в цените между двете фирми, които са спечелили обществената поръчка. В една от фирмите средната работна заплата е от 7000 лева, което е почти заплатата на премиера на страната. Договорите са подписани и са влезли в сила“, обясни Бонев.

„Говорим за едни и същи лампи, не различни. В северна София една лампа ще струва 5755 лева, а в южна София – 1587 лева“, каза Бонев в ефира на bTV. Той даде и фрапиращ пример – границата между зоните на двете фирми е между Президенството и Министерския съвет. От едната страна на тротоара откъм „Дондуков 2“ лампите струват 1578 лева, а от страната на „Дондуков 1“ – същите лампи струват 5755 лева за лампа.

Сметките за ток са непосилни и за Столичната община

Нашият екип направи и експеримент. Избрахме пет артикула от обществената поръчка, които закупихме от най-обикновен магазин. Единият е редова клема, най-обикновено устройство. Ние я купихме за 81 стотинки, а Столична община ще плаща за тази клема 17,55 лева. Общо петте артикула в нашата фактура са на стойност 139,7 лева, а за същите неща Столична община плаща 910 лева“, каза Бонев.

Снимка: bTV

Оставка за зам.-кмета Кристиан Кръстев?

Общинският съветник призова за оставка на зам.-кмета по транспорта Кристиан Кръстев, който е подписал тези договори.

„Смятам, че на хората им е омръзнало някой да прави печалба от една лампа колкото те работят за три месеца, за да изкарат. Тези течове трябва да се прекратят. Аз съм сигурен, че с такива разкрития ще прекратим източването на Столичната община“, каза Бонев.

Задава ли се оставката на Йорданка Фандъкова?

По-късно в ефир се включи и самият Кристиан Кръстев. Той заяви, че няма да подава оставка и обясни подробно за обществената поръчка.

На въпрос дали е нормално в едната фирма служителите да получават по 7000 лева заплата месечно и тези пари да идват бюджета, Кръстев каза, че не може той да решава как отделни фирми стимулират служителите си.

Относно цените за отделните артикули, които Бонев също посочи, че са завишени, Кръстев коментира, че това са договорки между фирмите и техните доставчици, а не работа на Столична община.

Премиер и кмет проверяват

След изнесените данни премиерът Кирил Петков обяви, че още в понеделник ще разпореди проверка на обществената поръчка.

„Когато в София, заради начина на провеждане на обществените поръчки, една улична лампа от едната страна на улицата струва 1587 лв, а от другата страна на същата улица струва 5755 лв, значи наистина ни трябва Антикорупционна комисия с разследващи функции. Час по-скоро! Законът за КПКОНПИ е огромен приоритет! Едновременно с това от общинската администрация ни казват, че София нямала бюджет да покрие цените на тока и щяла да разрежда градския транспорт…Когато изчистим корупционните практики, ще има бюджет за всичко!“,написа той във Facebook.

Припомняме, че само преди ден кметът на столицата Йорданка Фандъкова за пореден път поиска помощ от държавата, за да се справи с високите сметки за ток и газ и предупреди, че в противен случай може да се стигне до разреждане на градския транспорт.

Междувременно стана ясно, че по заповед на кмета Йорданка Фандъкова „Вътрешен одит“ на Столичната община също ще извърши проверка на процедурите по избор на изпълнители за ремонт и изграждане на улично осветление. В обхвата на проверката ще бъде включено и възлагането на различни дейности и плащанията им до момента.

Заплахите за живота на Бонев

Борис Бонев обяви, че научил за заплахите за живота му от американските служби, които според закона трябва да уведомят заплашваните лица, ако получат информация за непосредствена заплаха за живота им. „Аз дадох показания на МВР, ДАНС и Прокуратурата с цялата информация, с която разполагам“, каза Бонев.

Борис Бонев получил заплаха за живота си

По думите му заплахата е била за тежка телесна повреда, която може да доведе до смърт.„Източниците на тази заплаха могат да бъдат много. Предпочитам да оставя службите да намерят отговорите“, каза Бонев.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама