Общините искат да плащат ток като битови потребители заради високите сметки

18:53, 27 яну 22 / Общество 25 1135 Шрифт:
Цветилена Симеонова

Националното сдружение на общините настоява правителството да предприеме спешни мерки за местните власти, които изпадат в криза с високите сметки за електроенергия, като една от тях да бъде общинските социални, здрави и образователни структури да се третират като битови потребители. Това заяви кметът на Велико Търново Даниел Панов, председател на сдружението на общините.

Общините ще получат компенсации от Министерството на финансите, за да платят високите си сметки за ток през януари и февруари, заяви председателят на финансовата комисия към Народното събрание Любомир Каримански от „Има такъв народ“. А от опозиционната ГЕРБ поискаха държавата да плати цялата разликата в сметките за ток на общинските предприятия в сравнение с предходните месеци.

Сметките за ток са непосилни и за Столичната община

Все повече общини в страната изпитват затруднения в плащането на сметките си за електричество и ограничават потреблението си. Днес „Електроразпределение Юг“ съобщи, че заради неплатени сметки токът на ВиК-Ямбол трябва да бъде спрян от 1 февруари, включително на помпените станции и на пречиствателна станция за отпадни води. Дългът на ВиК там е 700 000 лева.

Ако общините платят високите си сметки за електроенергия, ще нарушат Закона за публичните финанси, тъй като още не е приет републиканският бюджет, заяви кметът на Сърница Неби Бозов, според когото единственият вариант да не се наруши законът е правителството да се договори с електроразпределителните дружества за отлагане на плащанията до приемането на бюджета за 2022 година.

По Закона за публичните финанси ние не можем да разходваме по-големи суми за електроенергия, за горива спрямо тези от предходната година, тъй като няма гласуван републикански бюджет. Ние дори и да имаме средства да платим тези по-високи сметки, влизаме в нарушение на Закона за публичните финанси. Специално при нас увеличението е близо 4 пъти в сравнение с миналогодишните сметки за ток“, посочи Неби Бозов.

Режим на тока: Общини пестят от улично осветление

Затова от Националното сдружение на общините е предложило на Министерството на финансите общинските структури без администрациите да бъдат третирани като битов потребител на пазара на електроенергия, като общините са разработили няколко варианта на методика, включително и за компенсации.

Предстоят и срещи с електроразпределителните дружества, заяви Даниел Панов. „Няма някаква яснота точно по този въпрос как ще бъдат компенсирани специално общините, болници, детски ясли, детски градини, социални услуги и още други компоненти, които предлагаме като услуги“.

„Народното събрание трябва да направи поправки в Закона за публичните финанси. Ако това не се случи, всеки кмет трябва да поеме своята отговорност – да плати и да бъде наказан, или да не плати и да постави под риск нормалното функциониране на общините“, обясни Михайлова. „Това важи за всички публични институции. Тази седмица от Сдружението имахме две срещи с министъра на финансите и по преговорите за бюджета за 2022 година постигнахме взаимно разбиране и много добри резултати. Сега очакваме среща и с премиера на която ще настояват общините настояват да не бъдат третирани като небитови абонати наравно с бизнеса на свободния пазар“, каза още пред БНР Михайлова.

„Очакваме за февруари компенсации в рамките на 75 на сто от ръста в сравнение с предходната година, но не повече от 250 лева за мегаватчас“, заяви още Михайлова.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама