Бутат исторически мост в Ротердам, за да мине нова яхта на Безос

19:15, 03 фев 22 / Любопитно 25 1707 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Исторически стоманен мост в големия холандски пристанищен град Ротердам ще бъде частично демонтиран, за да може новата 127-метрова мегаяхта на Джеф Безос да плава под него, съобщи говорител на града.

Милиардерът е поръчал построяването на тримачтов плавателен съд на стойност 485 млн. долара в корабостроителницата „Oceanco“ в Албласердам. В процеса на строителството обаче се оказало, че готовият плавателен съд няма да може да премине под моста Конингсхафен, тъй като е твърде висок, въпреки че максималното място за минаване под моста е 40 метра.

Корабостроителят се е обърнал към властите на Ротердам с молба да демонтират моста и те са се съгласили. Властите твърдят, че това е най-прагматичният вариант - много по-добър от това например корабът да бъде построен частично в корабостроителницата, да мине под моста и след това да бъде завършен на друго място. Все пак Безос и „Oceanco“ ще възстановят на града разходите за разглобяване и сглобяване на моста.

Безос иска да открадне договор на Мъск с НАСА

Според изчисленията след като бъде завършена, суперяхтата на Безос ще бъде втората по големина ветроходна яхта в света, отстъпвайки само на 143-метровата ветроходна яхта А, собственост на руския милиардер Андрей Мелниченко.

Мостът Конингсхафен е въведен в експлоатация през 1878 г. и е силно повреден по време на бомбардировките на Ротердам през 1940 г. През 1993 г. мостът губи функцията си на железопътна връзка между Ротердам и Бреда след пускането в експлоатация на тунела Вилемспоорт. Скоро след това властите решават да го демонтират, но се отказват от тези планове, след като срещат остра критика от страна на местните жители, припомня БГНЕС.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 20:33, 03 фев 22

Вие сте идиоти! Никой няма да "бута" моста!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама