Безос иска да открадне договор на Мъск с НАСА

20:00, 27 юли 21 / Любопитно 25 2861 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Милиардерът Джеф Безос е предложил да поеме разходи на НАСА в размер на 2 млрд. долара, ако американското космическо управление възложи на неговата компания „Blue Origin“ договор за създаването на космически кораб, проектиран да откара астронавти обратно на Луната.

Компанията на най-богатия човек на света беше кандидат за договора, но американската космическа агенция в крайна сметка го даде на фирмата на друг мултимилиардер - Илон Мъск

Мъск, Безос, Брансън - кой ще поведе в космическия туризъм

През април НАСА възложи на конкурентната компания „SpaceX“ на Илон Мъск договор на стойност 2.9 млрд. долара за изграждането на космически кораб, който да върне астронавтите на Луната най-рано през 2024 г., като отхвърли тогава кандидатурите на „Blue Origin“ и на подизпълнителя в областта на отбраната „Dynetics“. Тогава „Blue Origin“ си партнираше с „Lockheed Martin“, „Northrop Grumman“ и „Draper“.

НАСА аргументира решението си с предисторията на „SpaceX“ в орбиталните мисии и с други фактори. Според Безос обаче без конкуренция в тази област краткосрочните и дългосрочните амбиции на НАСА относно Луната ще се отложат, в крайна сметка ще струват повече и няма да служат на националните интереси.

Следващите хора на Луната ще кацнат със Starship на SpaceX

„Blue Origin“ е внесла протест в сметната палата на САЩ относно възлагането на договора за кораба до луната на „SpaceX“. Становище в тази насока ще има в началото на август. Според „Blue Origin“ НАСА несправедливо е отдала приоритет на „SpaceX“, като му е позволила да коригира предлаганата цена, пише „Дневник“.

Безос и Мъск са най-богатият и третият най-богат човек на света, според сп. „Форбс“. Офертата на Безос към НАСА идва броени дни след като той летя с още трима души до ръба на космоса на борда на капсулата „New Shephard“

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама