Рашков: 30 - 40% от авансовите плащания за „Хемус“ са отивали в ГЕРБ

17:15, 04 яну 22 / Политика 25 1546 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Министърът на вътрешните работи Бойко Рашков нямал никакво съмнение, че 30-40% от авансовите преводи за строежа на отделни лотове на магистрала „Хемус“ не са използвани за строителство, а са отивали в една определена политическа партия - ГЕРБ. Това той заяви пред журналисти, след продължилия два часа разпит в Софийската градска прокуратура.

Викат Бойко Рашков на разпит заради „Хемус“

Днес държавното обвинение разпита министъра за твърденията му, че знае къде са парите, платени авансово за строителството на магистрала „Хемус“, след като в края на декември демонстративно обяви, че ще го направи. Рашков обаче не спомена имена и конкретика. „Това е задължение на досъдебното производство да го установи“, изтъкна той.

„Между 30 и 40% от 80 млн. лв., отделени за Пот 5 на магистралата, са отклонявани за представители ГЕРБ“, уточни Рашков. Така той си обяснява и сложните конструкции и схемата с кухите фирми, през които са минавали парите. По думите на Рашков отклоняването на средства е започнало преди 2020 година, имало данни за подобни действия и в периода 2018 - 2019 г. Според него прокуратурата не обръща внимание на други материали, които е получила от МВР със становища за започване на досъдебно производство, касаещи строежа на други лотове на „Хемус“.

Аферата „Хемус“: Строител се оказал с „куха фирма“, без да подозира

До момента вътрешният министър няма отговор от прокуратурата взела ли е решение по тези становища и какво е то. „Аз заявих на прокурора, че нямам доверие в прокуратурата и съм напълно убеден, че ако кажа конкретни факти и се задълбоча съвсем, тази информация цялата ще отиде към Борисов (бившия премиер - бел.ред.). А Борисов, нищо чудно в един момент да стане мишена на самата прокуратура“, подчерта Рашков, цитиран от „Дневник“.

Единственият обвинен за „Хемус“ проговори пред Рашков и Гешев

ГЕРБ ще съди Рашков

Малко след изявлението на Рашков от ГЕРБ реагираха със статус в страницата си във Facebook, като го заплашиха със съд. „За пореден път Бойко Рашков лъже и хвърля в общественото пространство обвинения без да посочи доказателества за тях! Ето защо ГЕРБ ще даде на съд Бойко Рашков. Нека докаже твърденията си в съда или да понесе отговорност за лъжите си“, написаха те.

В официална позиция на Софийска градска прокуратура (СГП) пък се казва, че в качеството си на свидетел Рашков не е посочил никаква конкретика. Свидетелят Бойко Рашков определи изказванията си пред БНР като политически и заяви, че не могат да бъдат други“, съобщават от държавното обвинение.

Припомняме, че на 29 декември прокуратурата съобщи, че призовава вътрешния министър Бойко Рашков като свидетел по разследването за магистрала „Хемус“. Аргументът на обвинението беше, че МВР и ГДБОП не са дали информация по случая за пране на пари за милиони за строежа на петия лот от магистралата, а същевременно Рашков заяви, че знае подробности.

Конфликтът между МВР и прокуратурата започна още от началото на месец декември, когато МВР обяви резултатите от разследване, според които десетки милиони левове са били усвоени от „кухи фирми“, след като са били платени за строежа на „Хемус“. Тогава от министерството уточниха, че само за изграждането на лот 5 от съоръжението по този начин „в сакове и чували“ са били изтеглени 60 млн. лв., с което е нанесена щета на бюджета за поне 20 млн. лв. 

По-късно прокуратурата обвини съдията по футзал Борислав Колев в пране на пари заради участие в схемата. След което прокуратурата се оплака от „безпрецедентен натиск“ срещу прокурорите по делото, който според нея е упражнен от директора на ГДБОП Калин Стоянов. Той отрече и критикува държавното обвинение за това, че не е поискало да разпита Колев, който да даде повече подробности за схемата и другите участници в нея. Прокуратурата повдигна обвинения на Стоянов.

Междувременно Борислав Колев свидетелства пред главния прокурор Иван Гешев и вътрешния министър Бойко Рашков. А два дни след този разпит, министърът казал в интервю за БНР, че е наясно кой е крайният получател на парите за строителството на магистралата. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама