Единственият обвинен за „Хемус“ проговори пред Рашков и Гешев

17:00, 21 дек 21 25 1851 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Разследването за пране на 54 млн. лв., платени авансово от държавата за строежа на магистрала „Хемус“ и преминали през мрежа от „кухи“ фирми, претърпя неочаквано развитие.

Задържаха мъжа, придобил милиони от парите за „Хемус“

Единственият обвиняем по случая – съдията по футзал Борислав Колев, изрази желание да разкрие подробности за това до кого са достигали въпросните пари, след като самият той ги е теглил в брой от банка. За целта той пожела да говори лично с вътрешния министър Бойко Рашков и главния прокурор Иван Гешев, които веднага откликнаха.

Подсъдимият за "Хемус" припадна в съдебната зала

Първо прокуратурата съобщи, че наблюдаващите обвинители по делото са разпоредили Колев да бъде доведен в Съдебната палата за разпит, който да бъде проведен в присъствието на Гешев. „Тук съм, защото имам разрешение от наблюдаващите прокурори да присъствам на разпита по изричното настояване на обвиняемия и защитника му. Но аз в качеството си на главен прокурор не мога да направя нищо друго, освен да присъствам по време на разпита. Вече дали ще бъде разпитан пред съдия обвиняемият е преценка на конкретните наблюдаващи прокурори“, коментира пред журналисти Гешев, цитиран от bTV.

Впоследствие Рашков заяви, че вече се е срещнал с обвиняемия, който е направил „някои уточнения“ пред него. Вътрешният министър коментира пред медиите, че се е видял с обвиняемия, който е разкрил пред него конкретни имена на хора, стоящи над него в схемата за отклоняване на средства от строежа на „Хемус“. Рашков обаче отказа да ги назове заради следствената тайна.

„Аз лично не съм изненадан от това, което чух от него. Би могло да се очаква да има малко по-ускорено развитие в разследването, за да се стигне по-бързо до истината в този случай“, добави Рашков по време на церемонията „Полицай на годината“ в МВР, цитиран от Свободна Европа.

Готовността Колев да съдейства на разследващите беше изразена от неговия брат – Иво Колев. Той присъства във вторник сутринта на заседанието на Софийския апелативен съд, който остави окончателно обвиняемия в следствения арест. Самият Борислав Колев не беше в съдебната зала за разглеждането на мярката му за неотклонение. Съдът трябваше да се произнесе по нея още миналия четвъртък, но тогава обвиняемият припадна и заседанието беше отложено за тази седмица.

Конфликтът между МВР и Прокуратурата

Разследването за строежа на „Хемус“ предизвика конфликт между МВР и прокуратурата преди десетина дни. Тогава от държавното обвинение обявиха, че от Главната дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП) са упражнили неправомерен натиск върху наблюдаващите прокурори по делото срещу Колев. Затова първоначалните обвинители си направиха отводи и бяха заменени от други техни колеги.

Прокурорите по разследването за „Хемус“ си направиха самоотвод

Твърдението на прокуратурата беше, че от ГДБОП са искали обвинението му да бъде смекчено, за да бъде мотивиран да разкрие до кого са достигали парите, които той е изтеглел от банка в брой. Затова разследващите образуваха досъдебно производство за престъпление срещу правосъдието.

Директорът на ГДБОП Калин Стоянов отрече обвиненията на прокуратурата и на свой ред заяви, че подчинените му са докладвали, че „за втори пореден път в рамките на три-четири дни не може да се разпита лице по делото, което е готово да разкаже цялата схема и най-вече кой, по какъв начин и къде е предал изтеглените от банката 54 млн. лв.“.

По този повод Иво Колев посочи пред медиите във вторник, че брат му не е крайният получател на парите и призова медиите сами да си отговорят на въпроса към кого са отивали средствата и какви интереси са замесени.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама