Аферата „Хемус“: Строител се оказал с „куха фирма“, без да подозира

11:58, 24 дек 21 25 2427 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Още един участник, замесен в схемата с изтеглянето и изпирането на 53-те милиона лева от АМ „Хемус“, даде сведения за злоупотребите.

Камен Иванов разказа пред Нова телевизия, че е получил предложение от единствения обвиняем по делото към този момент Борислав Колев, че може да му намери работа в сферата на строителството. И тогава, и сега Камен се занимава със строителство на частно. Колев пък му се представил като данъчен. Познавали се от около 7-8 години. „Един вид ми е бил като шеф по пътищата. Работил съм с него в Козлодуй за Околовръстното шосе. Интересуваше ме единствено да работя и да мога да си прехранвам семейството, споделя Иванов.

Прокуратурата обвини директора на ГДБОП за натиск по делото „Хемус“

Преди две години обаче Колев го потърсил с ново предложение - да прехвърлят фирма на името съпругата му Нина Тодоринова. В замяна на което той щял да получи работа по отсечка на АМ „Хемус“. Иванов и жена му се съгласили и така, без да подозират се оказали свързан с една от фирмите, през които са били изтеглени милионите от „Автомагистрали“.

„Тя не е направена от нас. Тя е на някой си, но фирмата е чиста. Така ми обясни. Нищо не сме давали като капитал. С това се е разправял Боби (бел. ред. - Борислав Колев). Така говорихме с него, че като прехвърлим фирмата, жена ми трябва да ходи и да подписва договорите и аз му казах, че няма как да стане. Жена ми да не е бизнесменка“, казва още Иванов. Тогава Борислав Колев намерил решение - жената на Камен да подпише пълномощно на друг човек, за да се разпорежда от името на фирма „Виндор Монтана“ ЕООД. „За да може този човек да подписва договорите. Не познавам този човек. Не сме го виждали. Даже като отидохме в Монтана на гарата и се чудихме кой е този човек. Четем в интернет, че е изтеглил 18-19 млн.“, обяснява Камен Иванов. „Не сме откривали банкови сметки. Никога не сме ходили в банка“, добавя той.

Колев изпълнил обещанието си и му позволил да води свои работници, от които да печели. „Бях пратил мои приятели и получавах комисиона, за участъка Мездра - Ребърково. Мислех, че тези пари са за тази магистрала. Надницата беше 55 лв., на момчетата им казах - 50 за вас, 5 за мен, посочва Иванов. 

Парите на работниците и печалбата на Камен се плащали от Борислав Колев, твърди той. И до днес мъжът на собственичката на фирма, през която се твърди, че са минали милиони, не може да си обясни как обвиняемият е попаднал в схемата. „Едва ли са при него тези пари. Боби е подложка на някой си“, добавя той. 

Преди няколко седмици в дома му пристигнали ГДБОП, за да отведат него и съпругата му на разпит. Не им казват каква е причината, но загатват, че става въпрос за фирма „Виндор Монтана“ – една от кухите компании със собственици малоимотни или нискообразовани граждани, участваща в цялата верига. „Аз си казах, че сигурно е нещо за Боби“.

Пореден сблъсък между МВР и прокуратурата

До момента по разследването са разпитани десетки свидетели, а обвиняем е Борислав Колев. Преди ден брат му заяви, че той не е крайният получател на милионите. Имена пред медиите не каза, но пък се срещна с главния прокурор Иван Гешев и вътрешния министър Бойко Рашков.

Вчера вътрешният министър подчерта пред БНР, че за него няма съмнение къде са парите. „За мен не е тайна. Схемата е направена по мафиотски маниер. Аз знам, че има хора, които чакат да кажа имена в ефир и веднага да стегнат куфара за Дубай“. По време на срещата му с Колев той чул имена на други хора, които са участвали в аферата, но според Рашков те не са известни сред обществото.

Единственият обвинен за „Хемус“ проговори пред Рашков и Гешев

От държавното обвинение днес отговориха на Бойко Рашков, като нарекоха думите му пред националното радио „поредна манипулация“. Според Софийска градска прокуратура МВР и министърът на вътрешните работи „нямат право да дават указания за извършването на действия по разследването и за съставянето на писменото мнение, както и по какъвто и да е друг начин да се намесват в разследването“. Оттам подчертават още, че материалите по разследването не могат да се разгласяват без разрешение на прокурора.

Пълното становище на прокуратурата по случая може да видите ТУК.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 2
1 mikki 12:14, 24 дек 21

От пpoкypaтypaтa cкaчaт кaтo ”пyкaнки” cлeд изявa нa Бoйкo Рaшкoв зa aфepaтa „Хeмyc“.

2 Лили 12:28, 24 дек 21

Гн Бойко Рашков ще им разкатае фамилийките.Назад има още милиярди афери.Гн Рашков хвани най голямата аферажия той ще ги разкрие до дъното.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама