Семейството и приятелите са най-важни за българите на празниците

09:46, 23 дек 21 25 1532 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Почти половината българи посочват, че най-важното нещо за тях на коледните празници е времето със семейството и приятелите. 79% от българите правят коледна украса и спазват традициите на Бъдни вечер. Това показват данните от проучване на „Тренд“.

Кога да кажем на детето истината за Дядо Коледа?

67% от българите декларират, че ще купуват подаръци за предстоящите празници за свои близки, роднини и приятели. С увеличаването на възрастта намалява делът на хората, които ще подаряват подаръци. Най-вече тези, които ще купуват подаръци, са хората на възраст 30-39 г. и 40-49 г. Данните показват, че жените  са по-ангажирани с този процес – 73% от жените споделят, че ще купуват подаръци, докато при мъжете делът е 60%. В сравнителен план, след настъпване на пандемията от COVID-19 и през декември 2020, и през декември 2021 г., се е увеличил делът на хората, които посочват, че няма да купуват подаръци за предстоящите празници.

Харчим рекордно много пари за подаръци

79% посочват, че спазват традициите на Бъдни вечер, а 17%, че не ги спазват. Тези, които заявяват, че не ги спазват, са най-вече представители на религиозните малцинства. 

Над половината (58%) от българите посочват, че имат и собствени семейни традиции свързани с коледните и новогодишните празници, а 39% от българите нямат такива собствени семейни традиции.

По отношение на украсата за празниците, то 79% посочват, че ще украсят дома си. С увеличаването на възрастта намалява делът на хората, които ще украсяват дома си за празниците. Живеещите в столицата в най-голям дял декларират, че ще украсят домовете си.

Какви правила да спазваме при украсяването на дома за празниците?

80% ще прекарат Коледа в населеното място, където живеят, а едва 11% в друго населено място в страната. 1% ще бъдат в чужбина за Коледа. Както в предходни проучвания на „Тренд“, свързани с коледните и новогодишни празници, то и в това проучване данните показват, че мнозинството от българите празнуват Коледа там, където живеят. Това се дължи най-вече на семейния характер на празника.

През 2021 г. най-важното за българите за коледните празници е времето със семейството/приятелите – 49%. За 20% от българите е важно настроението/коледният дух. Най-младите на възраст 18-29 г. в най-голям дял споделят, че настроението/коледния дух е най-важно за тях, когато става дума за коледните празници. Спазването на традициите са важни за 7% от българите, а  за 6% най-важното свързано с коледните празници са почивните дни. Сред другите важни за българите неща са коледните ястия, подаряването/ получаването на подаръци, пазаруването/подготовката за празниците.

Проучването на „Тренд“ по поръчка на вестник "24 часа", посветено на нагласите на българите към коледните и новогодишните празници. Изследването е реализирано в периода между 1 и 7 декември 2021 г. чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" чрез таблет сред 1009 души на възраст 18+. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама