Колагенът в кремовете не бори стареенето

07:50, 14 дек 21 / Любопитно 25 1621 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Как „работи“ колагенът? Протеинът колаген изпълнява различни функции в човешкото тяло и една от тях е да осигурява еластичността на кожата. Свойствата на веществото го правят изключително търсено в козметичната и фармацевтичната промишленост, обясни Андрей Бобровски, кандидат на медицинските науки, диетолог и доцент в Медицинския факултет на Санктпетербургския държавен университет.

„Производителите на кремове и хранителни добавки твърдят, че колагенът в техните продукти намалява бръчките. За съжаление, използването на тези продукти често не води до желания резултат“, отбелязва Бобровски. Причината е, че организмът не може да асимилира „външния“ колаген. По-специално, когато се прилага външно, тази съставка се възприема от кожата като „чужд протеин“.

„Най-популярният мит е, че колагенът в кремове или други продукти, нанесени върху кожата, ще изгладят бръчките. Важно е да се разбере едно просто нещо: чуждият протеин не може да проникне в кожата по никакъв начин, размерът му не го позволява. С други думи, „външният“ колаген никога няма да се превърне във „вътрешен“, отбелязва лекарят пред руски медии.

Кората от диня прави чудеса за кожата

Не се очаква колагенът, съдържащ се в хранителните добавки, също да има някакъв забележим ефект. По-добре е да се гарантира, че организмът сам синтезира този важен протеин в необходимото количество. „Вътрешният“ колаген наистина може да помогне за поддържане на еластичността на кожата, казва Бобровски. За да направите това, трябва да промените диетата си и да я обогатите с определени храни.

„Има едно просто правило за синтезиране на „вътрешен“ колаген - яжте продукти, богати на витамин С, който помага за синтеза на протеина. Втората препоръка е да се консумира желатин под формата на плодови желета, каквито са налични на пазара в големи количества. И накрая, не забравяйте за животинските протеини - те определено ще имат положителен ефект върху еластичността и младежкия вид на кожата ви“, съветва Бобровски, цитиран от БГНЕС.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама