Цвеклото - „убиецът“ на високото кръвно налягане

18:30, 29 ное 21 / Любопитно 25 1920 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Здравословното хранене и включването на цвекло в храната могат да предотвратят повишаването на кръвното налягане до опасно високи нива, пише Daily Express“.

Доктор Миранда Слейд отбелязва, че хипертонията е тих убиец, който често води до инфаркти и инсулти. Консумацията на някои храни, особено на такива, богати на сол и наситени мазнини, може да се отрази неблагоприятно на кръвното налягане. Но има храни, които могат да го стабилизират. Според нея цвеклото е една от тях.

„Червеното цвекло се смята за особено полезна за сърцето храна, тъй като съдържа много нитрати, за които е доказано, че отпускат кръвоносните съдове и по този начин понижават кръвното налягане, тъй като кръвта циркулира много по-свободно“, казва Слейд, цитирана от БГНЕС. 

Според нея сокът от червено цвекло действа най-добре при високо кръвно налягане, въпреки че ползите от този зеленчук са значителни при всеки начин на консумация. Участниците в проучване са помолени да пият 250 милилитра сок и да ядат 250 грама печено цвекло в продължение на две седмици. В резултат на това показанията на кръвното им налягане са спаднали значително само за половин месец.

По-рано експерти от Харвардското медицинско училище посочиха начин за понижаване на кръвното налягане „за няколко часа“. Експериментът показва, че редовната консумация на боровинки и напитки от боровинки може да има положителен ефект върху здравето. Ефектът е постигнат благодарение на съдържащия се в плода антоцианини - уникален антиоксидант, който подобрява функционирането на ендотелните клетки в организма, които от своя страна са необходими за регулиране на кръвния поток и кръвното налягане.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама