Клошар изтеглил 18 млн. лева от парите за „Хемус“

16:42, 18 ное 21 25 2004 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Клошарят Красимир Митриков от монтанското село Златия е успял да изтегли над 18 милиона лева от парите за Лот 5 на АМ „Хемус“, след което е починал от Covid. Това първо беше съобщено от разследващия сайт bird.bg, а днес вътрешният министър Бойко Рашков потвърди информацията.

В разследването става дума за мъж, който е живял изключително бедно в монтанското село Златия. Той е бил регистриран като пълномощник на куха фирма, използвана в схемата за източване на милионите за магистралата. Съседи на Митриков разказват, че преди да почине се похвалил, че очаквал да му платят 20 000 лв. 

Разкритата схема има повтаряемост във всеки лот на „Хемус“

Към момента все още не е ясно кой е крайният получател на милиони левове кеш, които са били платени авансово за строителството на магистралата.

Припомняме, че МВР разкри, че 60 млн.лв., получени за Лот 5 на АМ „Хемус“, са изтеглени само за ден от банка без предварителна заявка, в сакове и чували. Според разследващите схемата е реализирана посредством буферно дружество, което е имало за цел да прекъсне връзката между търговското дружество, подписало договора за строителство, и крайните изпълнители на строително-монтажни работи. 

Започна проверка на „Хемус“

„Буферната фирма незабавно превеждала парите по сметки към създадени за целта кухи фирми, регистрирани на социално слаби и ниско грамотни лица, голяма част – криминално проявени за престъпления от общ характер“, съобщи тогава главният секретар на МВР Петър Тодоров, цитиран от „Сега“.

Въпросните кухи фирми са регистрирани няколко дни преди това с капитал от по 2 лв. -  без никакъв персонал, техника или възможности да строят магистрала. „Тези хора нямат никаква представа, че имат такива фирми, извикани са на кафе, подписали са документи, без да знаят какви. Същите тези са подписали пълномощни на трети лица, също криминално проявени и също установени“, разказа още Тодоров.

Кой е получил липсващите 60 млн. лв. за строежа на „Хемус“?

Договорите за ЛОТ 5 са сключвани преимуществено с фирма „Водно строителство-Благоевград“. Фирмата има договор от 22 май, 2020 г. за временно предоставяне на транспортни средства, механизация и оборудване. Контрактът е без посочена крайна цена и точно количество дейности, като плащането се извършва на базата на предложени единични цени. За същия ЛОТ 5 с „Водно строителство-Благоевград" има и втори договор от същата дата - 22 май, 2020 г., на стойност 97 800 013 лв., с предмет „доставка на материали и изделия“. Реален собственик на „Водно строителство - Благоевград“ е Виктор Велев, управител и на „Грома холд“, който пък е надзорник на ЛОТА-а. По информация на „Свободна Европа“ той е бил сред арестуваните от полицията за 24 часа.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама