Кой е получил липсващите 60 млн. лв. за строежа на „Хемус“?

09:53, 06 ное 21 25 1735 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Липсващите 60 милиона лева, които са били отпуснати за строежа на АМ „Хемус“, накрая стигат до един обикновен човек. Това обясни зам.-шефът на ГДБОП Любомир Николов пред bTV.

„Нашето разследване стигна до фирми фантоми, които са изтеглили тези суми пари в деня или на следващия ден след постъпването им. Всички тези пари се обединяват в едно лице, което също сме установили“, каза Николов.

По думите му става въпрос за човек, който няма политическа кариера, който не е свързан с нито една политическа партия и който няма никаква строителна дейност. „Случайно лице, на което е поставена задача да усвои тези средства и да пренесе тези пари“, каза Николов. Той посочи, че „обикновеният човек“ на върха на „пирамидата“ не е бил задържан до момента.

Кухи фирми и милиони в сакове: Така строили „Хемус“

Банката

Банката е установена по категоричен начин, но за момента ще запазим в тайна коя е тя“, каза Николов. По думите му е разговаряно със служители на банката, които са извършили физически конкретните операции по теглене на големите суми пари. „При тях са дошли лица, които са поискали да изтеглят тези суми в кеш. Имало е и лица, които са отишли без предупреждение“, каза Николов. При подобно теглене на толкова големи суми пари се заплаща такса към банката от порядъка на 20-30 хиляди лева. „Те са заплатили тези такси и са изтеглили парите“, каза Николов.

Хората, които са теглили големите суми пари са били задържани, разпитани – включително и пред съдия, и освободени. Предстои тепърва да се установи къде физически се намират тези пари.

Николов коментира още, че категорично не става въпрос за политическо мероприятие във връзка с предстоящите парламентарни избори. „Ние наблюдавахме замесените лица в продължение на месец, месец и половина. Установихме офиси и домашни адреси, където биха могли да бъдат открити или укрити важни документи, които имат отношение към престъпната дейност. В един момент, може би породено от действията на службата и някои медийни изяви, тези лица предприеха действия по укриване или унищожаване на тези документи“, каза Николов.

По думите му унищожението на документите е спряно навреме.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама