5 любими храни, които са застрашени от изчезване

18:35, 28 сеп 21 / Любопитно 25 1857 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Изменението на климата съвсем скоро може да доведе до изчезване на любимите на много хора храни. Глобалното затопляне вече е засегнало цялата планета и с промяната на метеорологичните модели се променя и способността на фермерите да отглеждат своите култури в количествата, с които много от нас са свикнали днес, съобщава „Евронюз“.

Това означава, че през следващите години голяма част от продукцията, която сме свикнали да виждаме в магазините днес, може да изчезне.

Смяната на сезоните може да наруши естествения жизнен цикъл на културата и ще разруши цели земеделски области, традиционно изхранващи фермерите. Ето някои от храните, за които можем да си спомняме с носталгия след години:

Кафе - Кафето е най-популярната напитка в света, като всеки ден се изпиват около 2 милиарда чаши. За да задоволят огромното търсене, през 2020 г. фермерите са произвели близо 10 милиарда килограма кафе на зърна. Растенията кафе, обаче, са измъчвани от разрушителна гъба, наречена „ръжда по листата“, която се размножава при повишаването на температурите в Латинска Америка. Ръждата по листата кара растението кафе да спре фотосинтезата, тъй като листата са покрити със спори с цвят на желязо. Между 2012 г. и 2017 г. ръждата по листата е причинила повече от 2,5 милиарда евро щети и загуби, което пък е принудило почти 2 милиона фермери да се откажат от този бизнес.

Не пийте кафе и не спорете на гладен стомах

Шоколад - Какаото е друга култура, която мнозина смятат за абсолютно необходима. Ако температурите, обаче, станат твърде високи, то какаото може да загине. Какаовите зърна се нуждаят от много специфична среда, за да се развиват, и могат да растат само на територии, намиращи се на 20 градуса северно и южно от екватора. Те изискват равномерни температури, висока влажност, обилни дъждове, богата на азот почва и защита от вятър, който се среща почти изключително в тропическите гори. Тревожно за любителите на шоколада, но Междуправителствената комисия по изменението на климата (IPCC) изчислява, че в сегашните зони за отглеждане на какао температурата може да се повиши с 2,1 градуса по Целзий до 2050 г., което би намалило драстично площта за отглеждане. Без условията, необходими за отглеждането на какао, шоколадът би могъл да изчезне напълно от рафтовете на супермаркетите.
 
 
Банани - Бананите са най-популярният плод в света заради високото си съдържание на калии. В момента над 135 страни по света произвеждат банани, а площите, подходящи за отглеждане на банани, се очаква да се увеличат с 50 % до 2070 г. Тъй като растат в тропическа среда, увеличаването на глобалните температури може само да им бъде от полза. Липсата на вода, обаче, напълно би съсипала плановете на фермерите да гледат тази култура, пише БГНЕС.
 

Авокадо -  Любимо на мнозина, мразено от други, авокадото е спорно, тъй като хората започнаха да поставят под въпрос своя отпечатък върху околната среда. Точно като бананите, авокадото се отглежда като монокултура, - това означава, че една култура е засадена без много биоразнообразие, което прави културата по-податлива на вредители и болести. За да се отгледа авокадо, е необходимо ползването на много пестициди, които могат да причинят щети на околната среда. Изискването от над 250 литра вода на дърво за поливане също ги прави силно податливи на изменението на климата. Някои учени се опасяват, че авокадото може да изчезне до 2050 г.

Зеленото злато: лудостта по авокадото засилва незаконния трафик за Европа

Вино - Сортовете грозде са много податливи на условията на околната среда, като дори и най-малката промяна може да доведе до разлика във вкуса, което не е нужно да сте сомелиер, за да забележите. Според експерти и проучване от 2013 г. плодородната и подходяща за отглеждане на винени сортове грозде земя може да намалее със 73% до 2050 г.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама