Зеленото злато: лудостта по авокадото засилва незаконния трафик за Европа

18:35, 26 мар 21 / Любопитно 25 1862 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Фермерите около тихия тропически град Цанийн се борят с напастта от кражба на авокадо, породена от нарастващото глобално търсене на богатите на хранителни вещества плодове. Хиляди тонове авокадо са откраднати през последните пет години, според Южноафриканската асоциация на субтропичните производители. Средните годишни загуби в Южна Африка, един от най-добрите производители на авокадо на континента, са около 24 милиона ранда (1,6 милиона долара).

„Стават все повече и повече“, казва 34-годишният командващ патрулна група Мариус Джейкъбс Джейкъбс. „Авокадото е зеленото злато“.

Витамините и релаксът осигуряват добър тонус през пролетта

Изправени пред все по-чести набези, фермерите са инвестирали сериозно в частна охрана. Джейкъбс и неговият екип, подкрепени от кучета, в момента патрулират около над 20 ферми с авокадо на вечер, в допълнение с над 150 пазачи, обслужващи овощни градини пеш. Заловените банди се предават на полицията.

Март бележи началото на сезона на прибиране на реколтата от авокадо в Южна Африка, а подготвянето е най-подходящото време за кражба. Фермерът Едреан Ернст, 40-годишен, прогнозира загуба от 250 000 ранда (17 000 долара) от кражби на авокадо тази година, въпреки че е похарчил милиони ранда за охрана, пише БГНЕС.

Продукти, подобряващи здравето на жените

Престъпните групировки изнасят най-малко 1500 тона авокадо годишно. При едно нападение камион с крадци може да потегли с един тон авокадо - реколта, която ще отнеме на средния работник на фермата повече от 13 часа, за да я прибере. По-мащабните операции могат да се облагодетелстват с до 30 тона на обир. Повечето от откраднатите продукти са първокласни плодове, предназначени за износ главно за Европа, където могат да се продават на търговци на едро за до 10 евро (12 долара) за килограм.

Южна Африка е шестият по големина износител на авокадо в света през 2019 г., продавайки плодове на стойност 70,66 милиона долара, според данните за търговията на ООН. Мексико се класира на първо място с 2,78 млрд. долара.

Няколко ферми в района бяха принудени да намалят сигурността миналата година, за да компенсират загубите, свързани с коронавируса, което поражда допълнителна загриженост относно партидата до 2021 г. Агентите по сигурността се опасяват, че кражбите, които и без това влошиха бедността и безработицата преди пандемията, ще влошат нещата още повече.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама