Какви опасности крие динята?

19:20, 02 сеп 21 / Любопитно 25 3738 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Най-опасното нещо в динята е фруктозата. И това е научен факт. Това обяснява ендокринологът Зухра Павлова от Московския държавен университет.

Фруктозата задейства процес в тялото, подобен на глада: продължавате да се чувствате гладни, дори ако сте преяли с диня. Това води до риск от наднормено тегло и затлъстяване“, предупреди ендокринологът.

Тя обясни, че е много лесно да се справим с излишната фруктоза. „Винаги трябва да ядете динята като десерт – не повече от 200-300 грама като количество. Няма нужда да разширявате с големи количества от плода стомаха си - с годините еластичността му намалява и може да рискувате да се сдобиете с „динено шкембе“, съветва лекарят, цитирана от БГНЕС.

Кората от диня прави чудеса за кожата

Според нея много хора погрешно смятат, че най-голямата опасност при динята са нитратите, но да попаднеш на отровена с нитрати диня в разгара на сезона е рядкост, обяснява лекарят.

По думтие ѝ отравянето с нитрати  е било актуално преди половин век, когато дините бяха много по-скъпи от торовете. Тя добави, че днес няма да имаме проблеми с нитратите, ако изберем плод без подозрителни петна и бучки по повърхността.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама