Кирил Петков: Пука ни за България и оставаме в политическия живот

12:50, 08 авг 21 / Политика 25 3039 Шрифт:
Ирина Иванова

Много съм доволен, че показахме на българския народ, че хора с воля на управленски постове могат да защитят техните интереси, за сметка на големи магнати, които са свикнали да живеят от държавния бюджет. Това каза в интервю за БНР служебният министър на икономиката Кирил Петков.

Той изрази готовност да подпомогне новия министър на икономиката, за да предаде натрупания от него опит. „Бих дал толкова време, колкото ѝ трябва, за всякакъв вид съвети, обяснения и информация – тази инерция да продължи със същата скорост. Голямата ни надежда е да няма стъпка назад, а да се продължи със същата скорост напред“, отбеляза Петков. 

Нинова ще предложи служебният кабинет да стане редовен, ако третият мандат отиде в БСП 

„Пука ни за България и оставаме в политическия живот“

Запитан смята ли да продължи кариерата си като политик, Петков посочи: „Оттук нататък, под една или друга форма ще следим нещата как се случват, за разлика от преди, когато просто протестирахме... Събрахме знание и това знание ще го използваме под една или друга форма, за да бъдем гарант по някакъв начин. Оставаме изцяло в политическия живот на страната с една-единствена цел – България има много по-голям потенциал“, подчерта Кирил Петков.

По думите му с някои от министрите се чувстват вече като част от един екипДа, пука ни за България. Не, няма да изчезнем сега по бизнесите си. Ще си ги управляваме, но всеки от нас в момента има доста голяма енергия да бъде част от продължителната промяна на България. Със сигурност ще бъдем активни“. Петков определи финансовия министър Асен Василев като „човекът, който направи най-добрия бюджет на страната в новата ни история“.

В актуализацията на бюджета нямало пари за болнични на карантинирани

Той подчерта, че според него в Министерството на икономиката в момента има много „несвойствени дейности с потенциал за кражби“, но ведомството трябва да се превърне в двигател на икономическото развитие.

А по повод критиките на ГЕРБ за царящия хаос при работата на служебното правителство, министър Петков отвърна така: Ако съм една от онези частни фирми, които са свикнали да получават милиони, без да се труди, сигурно изглежда като хаос, наистина“.

Кирил Петков започва разграждането на „касичката ДКК“

Държавната консолидационна компания и нейното преструктуриране

Относно Държавната консолидационна компания и нейното преструктуриране Кирил Петков посочи, че за краткото си управление в Министрството на икономиката не е успял да намери истинска причина за нейното съществуванеЗа мен това е огромна черна дупка откъм контрол и прозрачност. Даже нямаше уебсайт тази компания допреди да стана министър. Когато толкова грешни решения са били вземани в последните месеци и години от същия този борд (министър Петков прави уточнение, че трима от членовете са избрани тази година – бел. ред.), реално да оставим просто един свободни пари, те да могат да правят каквото си искат, а едновременно с това, понеже няма още актуализация на бюджета, за нас беше абсурдно“.

Той описа дейността на ДКК с конкретни примери, за които коментира, че това е даване на празен чек, без конкуренция. „Това за мен е много бърз и ефективен начин да изчезнат едни пари, които са на данъкоплатеца.“

Относно парите за ремонта на язовирите със средства от ДКК, Петков очерта равносметката: 580 милиона лева и едва 10 завършени язовира, като нито един от най-опасните не е завършен. По думите на Петков от десетте завършени язовира само 5 са пълни. 33 от 400 язовира са най-опасните, но от тях нито един не попада в топ 10, които са избрани, а 11 от тези 33 даже не са дадени за проектиране, поясни Кирил Петков, като отбеляза, че всичко това се е случвало на цени, които нямат нищо общо с пазарните.

По темата с предаването на събраните материали за нарушения на прокуратурата Петков описа ситуацията като „даваме този доклад в една пощенска кутия“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама