Пет вредни навика, които увеличават риска от деменция

14:00, 07 авг 21 / Любопитно 25 4197 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

По данни на Световната здравна организация (СЗО) повече от 50 милиона души по света страдат от деменция. Те постепенно губят паметта си, не могат да изпълняват прости ежедневни дейности и поведението им се променя. Болестта е невъзможно да бъде излекувана - можете само да забавите изчезването на мозъка. Но ако зарежете някои, на пръв поглед, безобидни навици в младостта си, рискът от появата на това заболяване значително ще намалее.

Писането на ръка е по-полезно за мозъка

Напитка като бомба със закъснител

Пристрастяването към ободряващото сутрешно кафе може да доведе до сериозни проблеми с мозъка. Вярно е, че това става ясно не веднага, а след няколко десетки години.

До този извод са стигнали учени от университета в Южна Австралия, чиито наблюдения установили, че колкото повече кафе консумира човек, толкова повече с годините намалява обемът на мозъка му. А това означава, че се повишава рискът от деменция и инсулт. Хора, които изпиват повече от 6 чаши кафе на ден, е 53 % по -вероятно да страдат от старческа деменция.

Това потвърждава по-ранните резултати на португалски и френски учени, които установиха, че прекалената любов към горчивата напитка намалява функционалните връзки в частите на мозъка, които обработват информация от сетивата, и в лимбичната система, която участва в регулирането на емоциите, мотивацията и паметта.

6 съвета за здрав мозък

Недоспиване

Хора, които спят малко, имат всички шансове в зряла възраст да се разболеят от деменция, заключиха френски, нидерландски и британски учени. Връзката между съня и деменцията на практика не зависи от начина на живот, наследствени фактори, вероятността от развитие на сърдечносъдови и неврологични заболявания.

Проучванията показали, че връзката между недоспиването и деменцията най -вероятно се обяснява със специалната роля на съня в ученето, в работата на паметта, синаптичната пластичност и „прочистването“ на мозъка.

Преял мозък

Напълно е възможно появата на деменция в зряла възраст да е резултат от любовта към бургерите и пържените картофки, смятат специалистите от Австралийския национален университет.

Според проведеното проучване, честата консумация на фаст фууд помага не само да се развие диабет от втори тип, но и за преждевременното състаряване на мозъка, а по-късно и за неговата атрофия и деменция. Всичко това се дължи на високото количество захар в бургерите, пържените картофки и други видове обработена храна.

Авторите на разработката предупреждават: вредите от прекомерната консумация на бързи храни са почти необратими, когато става въпрос за хора на средна възраст.

Според учени от Оксфордския университет, рискът от деменция се повишава не просто заради вредните хранителни навици, а заради затлъстяването. Резултатите от направено от тях проучване показали, че старческата деменция е свързана най-често с високия индекс на телесната маса.

Загубата на пари подобрява пластичността на мозъка

Заплахата на колбасите

Само 25 допълнителни грама преработено червено месо на ден, включително кренвирши, колбаси, шунка, бекон, увеличават риска от деменция в напреднала възраст с 44 %, предупреждават британски и американски изследователи.

Според направено от тях проучване, независимо от наследствеността или благосъстоянието, хора, които консумирали много червено преработено месо били с по-висок риск да заболеят от деменция. Привързаността към кренвиршите и колбасите може да доведе до напълно реални проблеми с мозъка в напреднала възраст, смятат учените.

В същото време станало ясно, че ежедневната консумация на 50 грама непреработено месо, говеждо или телешко, намалява риска от деменция с 19%, а от Алцхаймер – с 30%.

Прекалено много сол

Както установиха изследователи от университета „Корнел“ (САЩ), диета с високо съдържание на сол задейства сложен биохимичен процес в организма, поради което в мозъка се натрупват свободни тау протеини. Тяхната висока концентрация се смята за маркер за болестта на Алцхаймер и старческата деменция.

Обикновено тези протеини участват в образуването на цитоскелета - клетъчната рамка. Ако обаче има дефицит на азотен оксид (което може да бъде предизвикано от прекомерна употреба на сол), те стават по -малко стабилни. Постепенното им натрупване в мозъка инхибира когнитивните функции.

Учените призовават да се ограничи консумацията на сол, за да се избегне в бъдеше развитие на деменция или на болестта на Алцхаймер, пише РИА Новости, цитирана от БГНЕС.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама