Загубата на пари подобрява пластичността на мозъка

21:00, 09 дек 20 / Любопитно 25 2276 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Руски неврофизиолози са изследвали измененията в мозъчната дейност на доброволци, които участвали в проста икономическа игра. Те установили, че загубата на пари увеличава пластичността на мозъка поради способността му за формиране на нови връзки между невроните. Това е първото експериментално доказателство, че икономическата дейност може активно да изменя мозъка. Сигналите, водещи до финансови загуби, се отделят автоматично от мозъка, независимо от нашето произволно внимание, твърдят от научния екип.

Човешкият мозък и Вселената са устроени по един и същи начин

В проста икономическа игра участниците успявали да избегнат големи финансови загуби, реагирайки на звукови сигнали, които подсказвали подобен изход от играта. Доброволците е трябвало да гледат екрана на компютъра и да натиснат колкото е възможно по-бързо клавиш при появата на определена геометрична фигура. При успех след известно време на екрана се появявала цифрата 0, а в обратния случай – размера на изгубената сума. Няколко секунди преди появата на фигурата компютърът издавал един от шест различни звукови сигнала, подсказващи голяма или по-малка загуба на пари. Доброволците можели да се възползват от тази подсказка, за да се съсредоточат и да избегнат загубата, ако „ставката” е била много висока. Учените установили, че ако участниците губели много и често, пластичността на слуховата кора се увеличава по-бързо. Това означава, че благодарение на икономическия опит мозъкът може да се променя активно.

Снимка: Pixabay

Мозъкът започвал да реагира на сигналите дори в случаите, когато доброволците по време на експеримента трябвало да четат книга и да не се фокусират върху звуците. Това означава, че мозъкът разпознава важните икономически сигнали автоматично, без да са необходими съзнателни усилия от страна на човека. 

Съзнанието ни щади от лоши спомени

Първоначално се смяташе, че нервните клетки в мозъка на човека и на другите многоклетъчни живи същества спират да се развиват още в майчината утроба. След това те не са способни да създават нови връзки със своите съседи. В средата на миналия век учените установиха, че това схващане е погрешно и в действителност структурата на кората и дълбоките части на мозъка непрекъснато се променя, благодарение на своята невропластичност. Тази способност на нервната система има ключова роля при формирането на паметта и придобиването на различни нови способности и поведенчески черти при човека. През последните години неврофизиолозите започнаха да се интересуват от начин, който по изкуствен път увеличава пластичността на мозъка. Благодарение на това може да се подобри паметта и да се лекуват успешно пациенти с наркозависимост и психически разстройства, съобщава научното списание „Scientific Reports”, цитирано от БГНЕС. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама