„Има такъв народ”: Втори дубъл

14:24, 05 авг 21 / Политика 25 4761 Шрифт:
Марая Цветкова Автор: Марая Цветкова

Във вторник бе представен вторият проектокабинет на ИТН начело с Пламен Николов, този път разликата е, че представянето се случи пред част от другите партиите. На практика парламентарните консултации наистина се оказаха димки в мача, игран от партията на Слави Трифонов. Какво ново, обаче?

България няма нужда от такъв министър-председател

Безспорно в Българската политика фигурата на министър-председателя е важна. И не, не е само заради любовта ни към модела „бащица“, а и заради механизмите на взимане на решения в Министерски съвет. Поради тази причина е важно да обърнем отделно внимание на предложението на ИТН за МС.

Пламен Николов е персонаж от политическото риалити шоу на Слави, където той кандидатства за политик не пред граждани или партия, а пред втръсналите сценаристи и водещ, чиито песни са единствените ползващи се с голямо одобрение. Самата идея да се явиш на такъв публичен резил е достатъчно доказателство за липсата на целесъобразност на този, който уж трябва да изведе България от кризите. Не е толкова важен и фактът, че Пламен Николов е бизнес ориентиран философ, който се занимава с фирма за продажба на плувни аксесоари. Важното е, че дори към този момент, в ролята си на депутат той не знае, че няма право на друг работодател освен българските граждани.

„Философ съм, не юрист или анархист“: Пламен Николов показа дипломите си

Ако наистина продължава да консултира и менажира фирмата, то е редно да се предприемат нужните мерки във връзка с конфликт на интереси. Явно, философското му образование е недостатъчно за да разбере тежката несъвместимост между двете длъжности. Така погледнато, се поставя под въпрос и  адекватността спрямо бизнеса и процесите в него. Суверенът си го е казал „от двата стола на земята“. Най-същественото обаче е, че Пламен Николов е или зловещо неподготвен по темата за Северна Македония, или е достатъчно нагъл за да не се извини след грешното позоваване на договор, който дори не урежда отношенията между двете държави.

И ако някой извън България, истинно се интересуваше от политиката ни, то този човек вече щеше да ни е вкарал в някакъв международен скандал с Гърция и ЕС. Интересно е, как изпратихме помощ за погасяването на пожари в Северна Македония, а същевременно разпалваме и други огнища в политиката. И независимо каква ви е позицията спрямо Северна Македония, двете държави не заслужават един такъв преговарящ. Въпреки нуждите от по-конкретни условия в Договорът за приятелство, добросъседство и сътрудничество не мисля, че след тази изцепка би могъл да получи солиден кредит на доверие по темата.

Интересна безпринципност

Има няколко предложения за министри, които будят повече въпроси, отколкото отговори и доверие. Най-нашумелият пример за такова предложение за министър е Петър Илиев, който от правосъдието скочи в дебрите на вътрешните работи. Освен тази предкабинетна рокада, съмнение буди и липсата на достатъчно прозрачност по отношение на неговата дисертация публикувана в книгата “Компетенцията на Народното събрание”, която според успелите да се докопат до изданието е заимствана от други научни трудове на доц. Наталия Киселова. Разбира се, етичната комисия към СУ следва да разгледа казуса след подаден сигнал до нея. Въпросът обаче е друг. Защо от ИТН предлагаха на Асен Василев да стане част от кабинета им и после го оплюха заради обвинения в кражба на интелектуална собственост, а в същото време не реагират по отношение на същите обвинения спрямо Петър Илиев? И още по-важното е как се прави подбор на кадри?

Кой кой е в ремонтирания проектокабинет на „Има такъв народ“?

Ако проектокабинетът мине, да не се окаже, че сменяме поредните “бушони“ заради съмнения ала Бойко? Нали няма да си играем на „Онче Бонче“ с държавата? По адрес на Асен Василев се чу и  мнението на Слави Трифонов, че той бил прекалено ляв за него. Сегашното предложение за министър на финансите определено е с десен профил, но за сектор икономика е посочена Десислава Димитрова, която говори предимно за зелени алтернативи и кръгова икономика и търговският регистър показва, че фирмaта ѝ Био Стопанство “Лопянко” май, май не работи на печалба. Едно такова предложение за зелен министър на икономиката би могло да дойде от обединението „Демократична България“, които именно заради тези си политики често са обвинявани в подмяна на дясното. Отникъде не се чуват критики по отношение на ИТН спрямо този въпрос, но това може и да е вследствие на липсата на достатъчно информация в публичното пространство.

Друго странно предложение е, това за министър на правосъдието. Личността на Момчил Иванов нашумя покрай няколко неграмотно написани статуса в социалните мрежи. По отношение на ключовите въпроси, отново липсват публични позиции, които да са проследими във времето. А това е проблем с оглед на нажежената обстановка в съдебната власт. Ако от ИТН наистина се борят срещу модела „Гешев“, то щяха да изразят приемственост не само с отминалите протести, а и спрямо действията на служебните министри Бойко Рашков и Янаки Стоилов, гарантирайки продължение на войната с този със състав на ВСС. Към този момент от партията добавиха и желанието за изработване на механизъм за предсрочното освобождаване на главния прокурор, но отново не е посочена конкретиката, която тази тема изисква.

В медиите се появи информация, че прокуратурата е снела обвиненията към кандидата за министър на транспорта Гроздан Караджов, точно три дни преди предложението. Ето още едно потвърждение, че родната прокуратура действа или като бухалка, или като смокиново листо спрямо кликата около нея. Единственото, което може да обобщи този проект за кабинет е, че отново е спасен принципът на партийните ренегати и непознатите зайци.

Хегемонията в шоу бизнеса не се пренася автоматично и в политиката

Да, безспорно шоуто, а и сега телевизията на Слави, са достойни за дисертационен труд по Медии и комуникации, това обаче не означава, че същите принципи и положения важат и в политиката. В противен случай политици нямаше да има, нали така? Това, че дадена личност разбира добре от работата си и е експерт в нещо не го прави автоматично добър политик. И точно сега е моментът на потвърждение на тази ми теза. Виждаме, че клета майка демокрация в България все пак не е изгубила всичките си рефлекси и че по-опитните политици разбират липсата на екзистенциален минимум от спазването на демократичните правила, които не са изрично записани в конституцията. Опитите на ИТН да внушат, че това което не присъства в Конституцията на Р България, е абсолютно невярно и се свежда до партийни прищевки, са откровено популистки и меко казано обидни за гражданите и държавността. Може би пък тази дебнеща опасност за демокрацията ни е положението, което би могло да обедини родните политици, защото колкото и врътки да са правили в миналото, те са били предимно в сивата зона на демокрацията, а не толкова явно извън обсега й.

„Вратата не е затворена“: Преговорите продължават

Все още не е ясно дали този проектокабинет ще мине и колко човека от всяка партия ще си играят на кворум и дали всяка парламентарна група ще гласува единодушно. Важното е да се знае, че ИТН ще си сърба попарата било то на нови избори или в мечешката прегръдка на партиите, които получиха достатъчно материал за извиване на ръцете й. Лошото е, че тази затворническа попара ще се сърба и от българския народ.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 21:45, 05 авг 21

Топновини - поредният слугинаж на статуквото.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама