Кой кой е в ремонтирания проектокабинет на „Има такъв народ“?

20:30, 03 авг 21 / Политика 25 3327 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

Имената в дългочакания втори кабинет на „Има такъв народ“ вече са публично известни. Част от обявените министри в ремонтирания кабинет, всъщност не са съвсем нови и бяха предложени и в първото проектоправителство на Слави Трифонов. Имената на други пък се чуха за първи път. Има и някои размествания на стари личности с нови постове. 

Много често обаче зад формално представените биографии се крият и някои немаловажни подробности. Именно затова е важно да четем и между редовете. Както казва народът „дяволът се крие в детайлите“. Кой кой е всъщност във втория проектокабинет на „Има такъв народ“?

„Има такъв народ“ обяви имената на новите министри

Петър Илиев (министър на вътрешните работи)

Безспорно най-обсъждано е името на новия министър на вътрешните работи - Петър Илиев. Той бе предложен в предния проект за кабинет на Николай Василев като министър на правосъдието. А преди седмица имаше информация, че именно Илиев ще оглави правителството на „Има такъв народ“. В последния момент обаче партията на Слави Трифонов излъчи Пламен Николов за министър-председател, което доведе до известно объркване сред обществото. По непотвърдена информация в някои медии причината затова е съмнение в плагиатство. 

В биографията на Илиев, публикувана на сайта на СУ „Св. Климент Охридски“, пише, че той е завършил „Право“ в същия университет и към момента е щатен преподавател в Юридическия факултет. Покойният му баща навремето също е бил преподавател, но в академията на МВР по направлението на „Държавна сигурност“.

При представянето на предния проектокабинет Слави Трифонов отбеляза за него, че говори четири езика, а висшето си образование е завършил с пълно отличие.  43-годишният Илиев има и редица специализации, сред които „Английско търговско право“ и „Право на ЕС“ в Бъкингамския университет във Великобритания, както и „Американско право“ в Ню Йорк, САЩ. Доктор е по право и автор на редица публикации на юридическа тема. Той е и лауреат на отличието Адвокат на годината. Той e основател и управляващ съдружник на Адвокатско дружество „Илиев и партньoри“. Любопитен факт е, че е и почетен консул на Барбадос и ръководи консулството на Барбадос в България. През 2016 г. юристът участва в организацията на референдума на Слави Трифонов, а след това влиза в експертния екип на „Има такъв народ“.

Връзка с БСП

Интересна подробност е, че Петър Илиев е бил консултант на парламентарната група на БСП по няколко конституционни жалби.

Той е бил адвокат на настоящия депутат от БСП Иван Иванов, като през 2013 г. го е защитавал пред Конституционния съд по дело за несъвместимост като народен представител. Казусът възникна, след като Иванов бе назначен за зам.-министър на вътрешните работи в кабинета „Орешарски“, а след няколко часа беше освободен заради информация, че през 1995 г. е бил управител на шуменския клон на бившата силова групировка СИК. От ГЕРБ сезираха съда с аргумента, че депутатите, които се съгласят да заемат друг пост след избирането си, напускат Народното събрание и по Конституция единствено министрите могат да се върнат на депутатските банки. В крайна сметка съдът реши единодушно, че Иванов остава депутат.

През 2017 г. парламентарната група на БСП отново опира до неговите услуги, като се консултирала с кантората му по проекта за нов антикорупционен закон, който социалистите са подготвили. Според публикация на „Капитал“ от тогава адвокатът получава 50 хил. лв. месечно за цялостната си работа по законодателството.

„Има такъв народ“ представя проектокабинета си на партиите без ГЕРБ и ДПС

Георги Георгиев (министър на регионалното развитие)

Ново е името на министъра на регионалното развитие - Георги Георгиев. Доскоро той не бе известен в публичното пространство, но на изборите на 11 юли влезе в парламента като депутат от „Има такъв народ“ от Враца. В малкото провели се заседания на Народното събрание обаче, той не е правил изказвания от трибуната. Според сайта на партията той има научна степен доктор по Организация и управление на производството/строителство. Участвал е в екипа към Министерство на финансите.

Има собствена консултантска фирма, ръководеща проекти в областта на строителството. Интересно е, че те са финансирани с публични и частни средства, включително и със средства от фондовете на ЕС. Ръководил е екипа, разработил методиката за изчисляване на „значително несъответствие“ в областта на гражданската конфискация. Бил е главен секретар на Съюза за стопанска инициатива и член на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Гроздан Караджов (министър на транспорта)

Гроздан Караджов е предложението за министър на транспорта. Той стана известен за обществото през 2014 г., когато бе избран за депутат от Реформаторския блок. А през 90-те години е активен участник в студентските протести. Председател е на Независимото студентско дружество в Юридическия факултет на Софийския университет и съпредседател на Федерацията на независимите студентски дружества. Съосновател е и на национален координатор на Българско сдружение за честни избори. Професионалната му кариера започва във фондация „Отворено общество“. 

Караджов беше главен секретар на Комитета по пощи и далекосъобщения, главен секретар на Министерство на транспорта и съобщенията и председател на Съвета на директорите на БТК по време на правителството на Иван Костов.

Работил е в Надзорния съвет на Българска пощенска банка, бил е член на Съвета на директорите на RILA SOLUTIONS, както и директор на фондация „Демокрация“.

Защо Радев иска редовно, а не служебно правителство?

Александър Николов (министър на енергетиката)

Предложението за министър на енергетиката е Александър Николов. Макар от партията на Слави Трифонов да бяха казали, че не искат министри от служебния кабинет, той е именно оттам, но заема длъжността заместник-министър на енергетиката. Според сайта на министерството Николов „притежава дълъг мениджърски опит в сферата на телекомуникациите, финансите, инвестициите и капиталовите пазари“.

Николов е бил изпълнителен директор на фонд за рисков капитал, управлявал е стратегически проекти, развиващи иновативни финансови технологии. Завършил е магистърска степен по финанси в УНСС.

Пламен Данаилов (министър на финансите)

Начело на министерството на финансите застава Пламен Данаилов. Информацията за него е оскъдна, като според тази, посочена на сайта на „Има такъв народ“, той има над 20 години опит на висши управленски длъжности в големи международни компании.

Управител e на консултантска фирма в сферата на финансовите услуги. Завършил е финанси, счетоводство и контрол в УНСС. Данаилов е депутат от 23-ти район в София в настоящия и предишния парламент, като преди това няма политически опит. В екипа на „Има такъв народ“ е от три години.

Преди влизането му в 45-ото Народно събрание финансистът има медийни изяви в телевизията на Слави Трифонов, а през март 2020 година коментира лошата събираемост на НАП в интервю с Тошко Йорданов.

Момчил Иванов (министър на правосъдието) 

Кандидатът за правосъден министър Момчил Иванов е адвокат от Велико Търново и координатор на структурата на „Има такъв народ“ в същия град. Известен е като политически номад - сменил е няколко партии до момента.  Кариерата му в политиката започва в СДС. Преподавател е по търговско право във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, а няколко години бе управител и на общинското предприятие „Спортни имоти” в мандата на предишния кмет д-р Румен Рашев. 

В социалните мрежи е известен с острите си коментари, особено срещу „Демократична България“. 

Георги Султанов (министър на културата)

Предложеният за министър на културата Георги Султанов е известен като оперен певец - тенор. Завършил е Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив. Специализирал е оперно пеене в Германия.

Редовен участник в музикалните фестивали: Софийски Музикални седмици, Опера Опън – Пловдив, Варненско лято, Мартенски музикални дни – Русе. През февруари 2020 година напуска Бургаската опера със скандал заради условията на труд, свързани с чести пътувания и смяна на репертоара. 

Силви Кирилов (министър на здравеопазването)

Доц. д-р Силви Кирилов е специалист уролог. Завършва в „Медицински Университет София“ със специалност „Урология“. Продължава образованието си в УНСС, като там става магистър по икономика на здравеопазването със специалност „Здравен мениджмънт“. Доктор по медицина. От 1977 г. работи в „Медицинска Академия София“ като доцент уролог. През годините е бил изпълнителен директор на едни от най-големите болници в България.

Теодора Пенева (министър на труда)

Теодора Пенева е предложението за министър на труда и социалната политика. Тя е едно от лицата на „Има такъв народ“ от самото създаване на партията. За разлика от повечето проектоминистри, нейната визитка в сайта на партията е доста богата с информация. Тя работи в системата на БАН и е представена като човек, който „има над 17 години практичен и управленски опит в изследванията на пазари, отрасли и сектори, както и в разработката на стратегии за развитие на дейността на фирми в Китай и за развитие на публични услуги в България“.

Тя притежава опит в методите на измерване на енергийната бедност и оценка на различни видове политики за намаляване на енергийната бедност, общата бедност, и политики за сектор социални услуги.

Десислава Димитрова (министър на икономиката)

Десислава Димитрова е предложена за министър на икономиката. Тя е била председател на Съвета Кръговата Икономика - Зелената Алтернатива за България. Според информация на сайта на организацията, тя е сертифициран експерт по Кръгова икономика от Michigan University, USA и Wageningen University, Netherlands, с над 15 години международен опит в областта на кръговата икономика и хранително-вкусовата промишленост. Управител и собственик е на млада компания в аграрноиновативния сектор в България.

Силвия Бакърджиева (министър на околната среда и водите)

Сегашният държавен експерт в Министерството на околната среда и водите Силвия Бакърджиева е предложена за негов министър. Тя се е занимавала с въпросите на изменението на климата и търговията с парниковите емисии. 

На финалната права: Ще излезе ли аритметиката на политиците за бъдещ кабинет?

Петима от министрите бяха предложения и в предишния проектокабинет на „Има такъв народ“ за същите постове. Това са Радостин Василев (спорт), Ради Найденов (външни работи), Теодора Генчовска (отбрана), Пламен Абровски (земеделие) и Ивайло Кожухаров (туризъм). Имунологът Велислава Петрова, която бе предложена в първия кабинет на „Има такъв народ“ за министър на здравеопазването, сега поема образованието. Както предния път, така и сега д-р Антония Валентинова бе номинирана за министър без портфейл по ромските въпроси. С техните биографии може да се запознаете ТУК.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама