„Има такъв народ“ обяви имената на новите министри

18:00, 03 авг 21 / Политика 25 4080 Шрифт:
Ирина Иванова

След поредица от срещи с представители на БСП, „Демократична България“ и „Изправи се.БГ! Ние идваме“, „Има такъв народ“ най-накрая обяви дълго пазените в тайна имена на новите министри

Прави впечатление, че от 17 министерства, в 12 постовете ще бъдат заети от мъже, а само в 5 от жени. За разлика от първия проектокабинет на Слави Трифонов, когато не бе обявен министър на околната среда и водите, в поправената версия вече има назначен на този пост и то жена - Силвия Бакърджиева. Както предния път, така и сега обаче липсва отделен пост за министър, който да се занимава с еврофондовете.

Размествания и нови попълнения

Част от министрите бяха предложени и в първи проектокабинет на Слави Трифонов, а други влизат в състава му за първи път. Има и някои размествания.

Петима от министрите бяха предложения и в предишния проектокабинет на „Има такъв народ“ за същите постове. Това са Радостин Василев (спорт), Ради Найденов (външни работи), Теодора Генчовска (отбрана), Пламен Абровски (земеделие) и Ивайло Кожухаров (туризъм). Това означава, че Министерството на отбраната отново е поверено на жена. Длъжност, която в историята на България винаги се е заемала от мъж.

Двама от министрите отново са тук, но с нов ресор. Имунологът Велислава Петрова, която бе предложена в първия кабинет на „Има такъв народ“ за министър на здравеопазването, сега поема образованието. 

По-любопитно е обаче присъствието на името на юриста Петър Илиев, който в първия прокетокабинет на Слави Трифонов бе предложен за министър на правосъдието, а сега му е поверен поста министър на вътрешните работи. Ресор, който в последните месеци беше на фокус от повечето медии и политици. Той заменя на поста Николай Радулов, срещу когото се обявиха от „Демократична Бълария“.

От министър на правосъдието, през проектопремиер, до шеф на МВР

В деня на връчването на мандата от президента на проектопремиера на „Има такъв народ“ в редица медии излезе информация, че именно Петър Илиев е спряган за този пост. В последния момент обаче партията на Слави Трифонов излъчи Пламен Николов за министър-председател, което доведе до известно объркване сред обществото. По непотвърдена информация, в някои медии като причини бяха посочени съмнения в плагиатство, изразени от редица юристи от Софийския университет, който са достигнали и до официалните държавни институции. Според „Клуб Z“ в юридическите среди отдавна се говори, че десетки страници текст от една от книгите на Илиев са буквално идентични с части от докторската дисертация на друг юрист от Юридическия факултет на Софийския университет - доц. д-р Наталия Киселова. 

От „Има такъв народ“ обаче до последно отричаха Илиев да е бил спряган за премиер. 

Зам.-председателят на партията Тошко Йордано бе категоричен, че Петър Илев ще съди всеки, който го нарече плагиат. „Искам някой с лицето си да застане и да каже, че г-н Петър Илиев е изплагиатствал част от книгата си. Искам да застане, за да бъде осъден от г-н Петър Илиев. Г-н Петър Илиев е готов да осъди всеки за това нещо“, изтъкна той. А предложеният за премиер Пламен Николов определи Илиев като „страхотен специалист конституциналист, човек, който може да се справи с предвидените реформи“.

Междувременно от Софийският университет „Св. Климент Охридски“ обявиха, че ще направят проверка по съмненията за плагиатство, ако получат сигнал за това.

Правителство с министри, подбрани „по много експертен начин“ – така предложеният за премиер от „Има такъв народ“ Пламен Николов определи проектокабинета си. Той побърза да разсее спекулациите, че е марионетка на лидера на партията Слави Трифонов, като заяви, че лично е подбирал имената на новите министри до 12 ч (не се разбра обед или вечер).

Ето и имената на всички министри в кабинета на Има такъв народ:

Премиер - Пламен Николов

Министър на финансите - Пламен Данаилов

Министър на икономиката - Десислава Димитрова

Министър на енергетиката - Александър Николов 

Министър на здравеопазването -  Силви Кирилов

Министерство на образованието и науката - Велислава Петрова 

Министър на регионалното развитие -  Георги Георгиев

Министър на транспорта и информационните технологии - Гроздан Караджов

Министър на отбраната - Теодора Генчовска

Министър на външните работи  - Ради Найденов 

Министър на вътрешните работи -  Петър Илиев

Министър на културата - Георги Султанов

Министерство на труда и социалната политика - Теодора Пенева

Министерство на правосъдието - Момчил Иванов

Министерство на младежта и спорта - Радостин Василев

Министерство на земеделието - Пламен Абровски 

Министерство на туризма - Ивайло Кожухаров

Министър на околната среда и водите - Силвия Бакърджиева

Министър без портфейл по ромските въпроси - Антония Валентинова

Все още не е ясно дали ще има вицепремиери и кои ще са те. Имената на зам.-министрите на проектопавителството също ще бъдат обявени на по-късен етап. От партията на Слави Трифонов обаче бяха категорични, че промени на министрите повече няма да има. 

Дали новият кабинет на „Има такъв народ“ ще получи подкрепа при гласуването в парламента, все още не е известно. Повечето партии след днешните си консултации бяха твърде лаконични и обявиха, че ще проведат вътрешнопартийни разговори. Едва тогава ще вземат окончателно решение. Гласуването на новото проектоправителство обаче трябва да стане до края на тази седмица или следващата. А за да има мнозинство са необходими 121 гласа. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама