„Има такъв народ“ е инструмент, който може да доведе до промяна

10:34, 29 юни 21 / Новият парламент 25 3495 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

„Има такъв народ“ за момента е само един инструмент, който може да позволи началото на промяната. В момента тече процес на отделяне на ГЕРБ от властта и администрацията. На последните избори БСП получи един сразяващ шамар. „Демократична България“ трябва да работи, за да излезе извън границите на София. Това заяви в интервю за БГНЕС политологът проф. Антоний Тодоров.

„За тези 11 години управление ГЕРБ успя да постави под контрол до голяма степен цялата публична администрация, включително до средните ѝ нива. Тази администрация е лоялна не на държавата и правителството, което и да е то, а на една политическа партия“, посочи политологът. Промените, които се извършват в момента, са нещо като предварително условие, което да позволи провеждането на едни по-дълбоки реформи в бъдеще.

Много се надявам след смяната на личностите да последва и смяна на стила на управление. Надявам се механизмите, по които хората правят своята административна кариера да се променят. Не партийната лоялност и лоялността към един или друг лидер да бъдат господстващи, а професионалните качества и личните успехи на един или друг служител в администрацията“, заяви проф. Тодоров.

Митов: Нищо от изнесеното от служебния кабинет не притеснява ГЕРБ

Служебният кабинет е опит да се покаже, че може да се управлява и по друг начин, но едва ли то ще бъде моделът на бъдещото управление. „Служебното правителство показва модел на сътрудничество на много разнородни субекти и партии, ако щете дори съжителство или съвместни действия на хора, които иначе в друга ситуация трудно биха се събрали заедно“, смята политологът.

Разнородната „Има такъв народ“

Според политолога „Има такъв народ“ концентрира в себе си най-различни фрустрации и недоволства от състоянието на държавата.

„Можем да приемаме или не различните квалификации, с които наричат както партията, така и хората, които я подкрепят. Едва ли не проява на някаква чалга култура, но това е значителна част от обществото, но с различни очаквания. Имаме големи различия в тази група“, отбеляза проф. Тодоров.

Трифонов готов за вариант да бъде пръв на изборите

За него „Има такъв народ“ в момента е един възможен инструмент, за да се променят нещата. „Дали ще е дълготраен ще зависи от това, дали те ще се превърнат в действителна партия с общи идеи, идеология, с хора, които свързват живота си с нея, които са познати по места и т.н. „Има такъв народ“ е твърде млада, за да можем да говорим дори за последователност на хората, свързани с нея“, каза анализаторът.

„Има такъв народ“ за момента е само един инструмент, който може да позволи началото на промяната, но тази промяна ще засегне несъмнено и тази партия“, подчерта проф. Тодоров.

ГЕРБ без Борисов е като НДСВ без царя

Оставането на ГЕРБ в управлението става все по-проблематично.

ГЕРБ е партия на интересите, тя няма някаква идеология. Опитът да си пришие дясноцентристката идеология със съюза от онова, което е останало от СДС е твърде повърхностен и даже театрален. В ГЕРБ има хора, които са заинтересовани от оцеляването на партията. Те имат интереси не само от участието в политиката, но и във властта, но това става все по-проблематично“, коментира проф. Тодоров.

Борисов вече иска лидерски дебат

За него ГЕРБ се организира като партия на властта и на нея би и било трудно в опозиция, за което свидетелства и краткият ѝ престой извън властта при управлението на Орешарски. Проф. Тодоров посочи, че тогава партията на Борисов е оцеляла най-вече заради големия подарък с назначаването на Пеевски и предизвиканите протести.

„Мнозина мислеха, че силният човек, който познава партията е Цветан Цветанов. Те предричаха, че напускането му ще доведе до разрив в ГЕРБ. Това не се случи. Стана ясно, че ГЕРБ е персоналната партия на Бойко Борисов“, заяви проф. Антоний Тодоров.

Спадът при БСП е от отдавна

Коментирайки последните резултати на БСП, които след изборите на 4 април станаха трета политическа сили, политологът отбеляза, че тенденциите на спад при нея са доста по-отдавна.

„БСП, която в началото на 90-те години беше в състояние да привлече над 2 милиона избиратели, последният път е имала над 1 милион избиратели през 2005 г. оттогава насетне никога не е надхвърляла този милион“, каза проф. Тодоров и добави: „Истината е, че на последните избори БСП получи един сразяващ шамар. Въпросът е дали ще се съвземе от него“.

Ще се прегърнат ли Нинова и Гергов?

Според него на предстоящите избори БСП няма да се върне към предишното си състояние, а ще остане трета и след ГЕРБ, което той определя като съществен проблем, дори и ако си върне част от избирателите.

„Демократична България“ да излезе от София

Спадът на подкрепата за ГЕРБ може да бъде шанс за друга дясна политическа формация „Демократична България“. Но, за да го използва, тя не трябва да затъва в блатото наречено „кой е по-автентично десен“.

И Христо Иванов готов да състави правителство

„Демократична България“ е доста шарена коалиция в момента. Добре е тя да отстоява основните си идеи, но да не води борбата кой е по-автентично десен, защото няма да спечели много. За разлика от ГЕРБ, която е истинска народна партия, защото е привлякла хора от цялата страна, „Демократична България“ има какво да направи, за да излезе от границите на София. На последните избори, над половината ѝ избиратели бяха от София“, посочи проф. Антоний Тодоров. 

 

Купуването и продаването на гласове са престъпления!

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 21:28, 29 юни 21

Демократична България нямат шанс и в София, ше се види ясно на 11 юли.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама