Ще се прегърнат ли Нинова и Гергов?

16:10, 07 юни 21 / Политика 25 2370 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

Заровиха ли „томахавките“ лидерът на БСП Корнелия Нинова и бившият ключов член на партията Георги Гергов? Въпросът за хладните им отношения бе повдигнат отново след негово интервю в „120 минути“, в което той разказа, че преди 10-15 дни са се срещнали в бус на магистрала „Тракия“. 

Връщах се от Македония, когато ми се обади Корнелия Нинова и пита: „Жоро, къде си?“. Аз ѝ отговорих, че съм в Македония на лов, а тя отвърна: „Абе, държавата гори, а ти си на лов. Искам да се видим“. На другата вечер тя се връщаше от Хасково и ми вика: „Жоро, прибирам се от Хасково, може ли да се видим на магистралата“, а аз отвърнах: „А бе, влез в Пловдив, ела да се видим“. Тя отказа, защото бързала. Видяхме се на магистралата, в аварийната лента, в нейния бус и говорихме 40 минути“, разказа Гергов.

По думите му двамата са коментирали доста теми. Според него лидерът на БСП Корнелия Нинова е била променена. А за това говорил фактът, че е намерила сили да говори с Георги Първанов, Румен Петков. „Нинова поиска това, което не можеше да се случи – водач на листата да бъде Иво Христов, тъй като ние му гласувахме доверие предния път да води, а той отстъпи на Корнелия. Ръководството на партията в Пловдив смяташе, че вече те трябва да си наредят листата и аз ѝ го обясних, казах ѝ да остави момчетата и момичетата да работят. Тя се съгласи“, обясни бизнесменът.

На въпрос „Какво е причинило разрива в отношенията му с Нинова?“, Гергов отговори:Два остри камъка не могат да мелят брашно. От един край сме, тя – от Крушовица, той – от Борован, и сме еднакви. Ние сме семейни приятели от много години, но се разбрахме кой колко пари прави и кой колко струва, когато се сблъскаха партийните интереси“.

Бившият член на левицата отхвърли твърденията, че стои зад отказа на пловдивската структура на левицата да излъчи кандидати за депутати за изборите. Според него той не е неформален лидер на местната структура на партията.

Нинова отказала прегръдката на Гергов

Лидерът на социалистите обаче твърди, че за въпросната среща не е настоявала тя, а самият Гергов, като ѝ е звънял настоятелно. 

Поиска от мен две неща: да бъде възстановен като член на партията и аз да бъда водач на листата в Пловдив, където да се прегърнем с него и да „победим“. От моя страна получи категоричен отговор- не и на двата въпроса. В резултат на това накара приближените си хора да напуснат листата за депутати и тя беше наредена служебно от НС“, написа тя в своя Facebook. 

Дългогодишният конфликт

Началото на тази година Националният съвет на БСП изключи Георги Гергов от партията, след проверка на състоянието на общински и районни организации в Пловдив и областта. Тя започна заради обвинения на пловдивски социалисти за „груби нарушения на устава на БСП“ от страна на Георги Гергов. Повод за това бе свиканото през ноември учредително заседание на Областния съвет в разгара на пандемията, в разрез с решението на ръководството на БСП за забрана на събития с над 30 души. То впоследствие бе обявено за нелегитимно.

В мотивите за изключването на Гергов се посочва, че „с поведението си той уронва престижа на партията, не работи за осигуряване на обществена подкрепа на политиката ѝ и за утвърждаване на доброто ѝ име“. Това обаче предизвика бунт от страна на пловдивските социалисти, които групово влязоха в сградата на „Позитано“ 20, за да искат отговори от ръководството. После пловдивските социалисти избраха бившия кмет на Асеновград д- р Емил Караиванов за областен председател.

Конгресът на БСП изхвърли вътрешната опозиция от ръководството на партията 

Раздялата с Гергов се случи седмици, след като пловдивският бизнесмен обяви, че напуска ръководството на БСП заради реваншизма в партията. Отношенията между него и лидера на левицата Корнелия Нинова през последните години са меко казано хладни. Напрежението между двамата избухна година, след като Нинова за първи път оглави БСП, с подкрепата на бизнесмена. Причина за разногласията между тях се оказа скандалът, добил популярност като „Цумгейт“, който разкри, че Гергов е уредил среща между шефа на „Овергаз“ и издател Сашо Дончев и тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров.

Тогава Нинова поиска Гергов да напусне Изпълнителното бюро на партията и посочи, че той е бил част от „група за натиск“ за коалиция с ГЕРБ. Гергов изпревари гласуването на предожението на Нинова и сам подаде оставка от тясното ръководство на партията. От тогава насам тлее конфликт между София и Пловдив, където Гергов е начело на социалистите.

Георги Гергов: Отворя ли си устата, за Корнелия ще стане страшно

Миналата година Гергов и Нинова отново кръстосаха шпаги в навечерието на изборите за Европейски парламент заради реденето на листата на БСП. Тогава той подкрепи бившия водач на червените и настоящ лидер на ПЕС Сергей Станишев да оглави списъка, но партията начело с Нинова подкрепи номинацията на журналиста Елена Йончева.

За последно Нинова поиска оттеглянето на Гергов от партията през април миналата година, след като той обяви, че мерките на правителството срещу пандемията са навременни и то трябва да бъде поздравено.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама