СБЛЪСЪК: Трябва ли да се ваксинират децата?

14:00, 23 юни 21 / Сблъсък 25 5529 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

От 3 юни децата на възраст над 12 години вече могат да бъдат ваксинирани срещу COVID-19 с ваксината на производителя „Pfizer/BioNTech“. Зелена светлина дадоха и Европейската комисия, и Европейската агенция по лекарствата. Първоначално имунизацията с препарата бе позволена само на лицата над 16 години. 

Covid-19 по света: ЕМА одобри употребата на ваксината на „Pfizer“ за деца между 12 и 15 г.

Проучвания установиха, че децата, макар и да изкарат вируса по-леко, могат в продължение на седмици да са негови носители, без никакви симптоми. Така без да искат, могат да заразят по-възрастните, които са по-уязвими към COVID-19. Повдигна се и въпросът дали хронично болните деца трябва да се ваксинират срещу коварния вирус.

Разрешението за употреба на ваксината на „Pfizer“ е издадено след проучвания при 2260 деца, а към момента вече са ваксинирани над 600 000. Самите изпитания са продължили едва няколко месеца, което поражда съмнения у някои хора дали наистина са безопасни за здравето на децата и необходима ли е изобщо ваксинация. 

В Русия се разработва лекарство под формата на дъвка

Според д-р Калин Лисички, началник на Клиника по педиатрия в болница „Токуда“, децата трябва да се ваксинират, като особено препоръчително е за тези с хронични заболявания. „След британския вариант те се заразяват толкова често, колкото и възрастните, и имат същите тежки последствия“, обърна внимание педиатърът в ефира на БНТ. 

Има заболявания, при които категорично бих препоръчал ваксинация. Например за децата с хронични белодробни заболявания. Не трябва да забравяме, че бронхиалната астма обхваща около 10% от тях. Децата с хронични неврологични заболявания също могат да бъдат ваксинирани срещу COVID-19. Те са между 11% и 16%. Това е таргетната група, която трябва да бъде ваксинирана задължително“, обясни Лисички и допълни, че при децата с имунодефицитни заболявания трябва да се подхожда с внимание.

Не на това мнение е обаче доц. Атанас Мангъров, началник на Детската клиника в Инфекциозна болница – София. Медикът отбеляза, че ако зависело от него, децата не трябва да се ваксинират. Причината е, че нямало убедителни доказателства за безвредността на препарата. Тези, които били представени, не били нито достоверни, нито окончателни. 

По думите му нормалният срок за производство на една ваксина е между 10 и повече години, за това е обеспокоителен краткият срок на нейното одобрение. Според него прибързаното въвеждане в употреба на даден препарат може да доведе до сериозни последствия след години. 

Той е на мнение и че хронично болните деца също не трябва да бъдат имунизирани: За да се прилага препаратът на болни деца, преди това трябва да има достатъчно информация, за това как влияе на здравите. А за да се използва за тях, трябва да бъдат събрани достатъчно данни, че тази ваксина може да се прилага на възрастни. Има си градация, която, за съжаление, в момента се заобикаля. Въз основа на какво се твърди, че болните трябва да се ваксинират? Тези данни, за да бъдат събрани, са необходими години“.

Не е едно и също, когато възрастен човек, на който му остават приблизително 10 години живот, си постави ваксина, преди да са направени достатъчно изпитания, и дете. Не е едно и също, когато си на 65 години или на 13-14“, отбеляза доц. Мангъров в ефира на NOVA NEWS. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама