Covid-19 по света: ЕМА одобри употребата на ваксината на „Pfizer“ за деца между 12 и 15 г.

16:20, 29 май 21 25 3192 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) подкрепя използването на ваксината срещу COVID-19 на „Pfizer“ за деца между 12 и 15 г.

Препаратът за имунизация на „Pfizer“ вече се прилага в ЕС за лица над 16-годишна възраст.

Поставянето на ваксината на деца над 12-годишна възраст ще бъде, както при възрастните - две дози през три седмици. Решението е взето, след като е проведено проучване сред 2260 деца.

Установено е, че след ваксиниране те развиват същия имунен отговор срещу коронавируса, както възрастните. Наблюдават се и същите странични ефекти, като болка в мястото на инжектиране, отпадналост, главоболие, болки в мускулите. Те отминават за няколко дни, предаде bTV.

Румъния вече започна с ваксинирането на деца

Здравните власти в Румъния започнаха да ваксинират деца на възраст между 12 и 15 години с ваксината на BioNTech/Pfizer, съобщи „Дойче веле”. В столицата Букурещ в един от градските паркове днес бяха поставени два мобилни пункта, в които служителите започнаха да ваксинират желаещите.

По информация на новинарския портал Hotnews, ваксината се поставя само след подписано от родителите съгласие, пише БГНЕС.

Вчера Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) одобри използването на ваксината на BioNTech/Pfizer за деца на възраст между 12 и 15 години, но засега няма официално съгласие от страна на Европейската комисия. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама