Къде има най-голямо разнообразие от пеперуди в света?

18:35, 23 юни 21 / Любопитно 25 2805 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Колумбия е страната с най-голямото разнообразие от пеперуди в света. Тя е дом на приблизително 20% от всички известни видове, гласи проучване, публикувано от Природонаучния музей в Лондон.

Международен екип от учени каталогизира 3 642 вида и 2 085 подвида местни пеперуди в документ, озаглавен „Контролен списък на колумбийските пеперуди“.

Откриха пеперуда от ледниковата епоха

Повече от 200 вида пеперуди се срещат само в Колумбия, каза Бланка Уертас, старши куратор на колекцията от пеперуди в Природонаучния музей в Лондон, който беше част от изследователския екип. Изследователите по проекта са пътували в цяла Колумбия, анализирали са над 350 000 фотографии и са изучавали информация, събирана от края на 18 век, съобщават от музея.

Нов вид охлюви бяха кръстени на Грета Тунберг

Защитата на пеперудите в Колумбия би помогнала и на защитата на горите, както и за оцеляването на други редки видове, каза Уертас.

Между 2000 и 2019 г. Колумбия е загубила близо 2,8 милиона хектара гори, което е площ, равна на тази на Белгия, според департамента по планиране в страната, пише АФП, цитирана от БГНЕС.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама