Откриха пеперуда от ледниковата епоха

12:40, 23 сеп 19 / Култура и наука 25 1237 Topnovini
1

Застрашен вид пеперуда е заснета за първи път след 50 години на надморска височина от 3800 метра на източния връх Ари от двама експерти.

Лапландската Fritillary или Euphydryas iduna на латински език, последно е наблюдавана на планината Ари в източна Турция на 4 август 1970 г.

В наши дни, често срещани в скандинавските страни, само високите склонове на планината Ари представляват другото естествено местообитание на пеперудата в Турция след последната ледникова епоха.

Близо 900 астероида могат да ударят Земята в следващите 100 години

Природозащитникът и изследовател на пеперуди Сюлейман Екшиоглу и специалистът по дивата природа Емин Йогурткуолу разказаха за 3-дневното си пътуване, довело до откритието.

„В първия момент на откриването не можахме да повярваме. Тогава, разбира се, видяхме още няколко от този вид “, каза Екшиоглу.

"Обикновено това не е естественото местообитание на този уникален вид, но след последния ледников период те са останали тук като реликва. Нямало е къде да отидат и този вид е „заседнал” на планината Ари", добави още той.

Ученият каза, че пеперудата се е спускала към склоновете на връх Ари преди 12 000 години през късната ледникова епоха и е останала там, след като ледниците започнали да се образуват.

 

Ключови думи

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани