Липсата на мазнини в храненето може да доведе до безплодие

19:00, 04 юни 21 / Любопитно 25 2364 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Желанието да отслабнем с храни с ниско съдържание на мазнини може да доведе до хроничен бронхит и дори до безплодие, заяви диетологът Светлана Фус.

Специалистът подчерта, че храни с ниско съдържание на мазнини могат да се консумират, ако мазнините постъпват в тялото в достатъчно количество от други храни.

Топ 5 най-здравословни храни на планетата

Липсата на мазнини засяга не само здравословното състояние, но и външния вид. Кожата става суха и набръчкана. Имунитетът на човек намалява, всички органи бързо стареят и се износват, могат да започнат проблеми със сърцето и мозъчна дейност - паметта ще се влоши, скоростта на реакция ще намалее“, каза диетологът в своя Instagram.

Освен това мазнините са най-добрият източник на енергия и помагат за усвояването на витамини А, Е, К и D, които са отговорни за имунитета, доброто зрение, силните кръвоносни съдове и красивата кожа. Мазнините участват и в производството на хормони, включително полови хормони - естроген и тестостерон, казва Светлана Фус.

Диетолозите съветват: Яжте поне по една ябълка на ден

По думите му десетки случаи засвитеделстват за това, че има жени, които не са могли да забременеят, защото са изключили мазнините. „В крайна сметка без нормалното количество хормони плодовитостта е невъзможна“, каза експертът и добави, че проблемът с изключването на мазнините важи и за мъжете.

Здравословното хранене изисква разноцветни продукти

Според него дефицитът на мазнини увеличава риска от хроничен бронхит, астма и други белодробни заболявания. „Мазнините са част от веществото, което покрива вътрешността на алвеолите на белите ни дробове. Когато няма достатъчно мазнини, те се слепват и не могат да се разпаднат по време на дишане. Поради това се появяват заболявания на белодробната система“, обясни специалистът, цитиран от РИА Новости и БГНЕС.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама