Ябълките са отлично профилактично средство срещу развитието на онкологични заболявания, заяви диетологът Олга Шмельова. Този плод е богат на витамин С, който е естествен антиоксидант и играе сериозна роля за предотвратяване развитието на рак. Големи количества от този витамин се съдържа именно в пресните ябълки.
Този плод е богат на фибри, които са необходими за нормалното функциониране на червата. Освен това ябълките съдържат пектин – един от компонентите на фибрите. Той се среща не само в месестата част на плода, но и в кората, почиства нежно червата и извежда токсините от организма.
Кога портокалите са най-полезни?
Консумацията на една ябълка дневно ще подобри храносмилането и състоянието на кожата, а нивото на холестерин ще намалее. По този начин ябълките влияят косвено на кръвното налягане и са полезни за хипертониците, пише БГНЕС.
За хора с наднормено тегло, както и тези с инсулинова резистентност се препоръчва да ядат не много сладки ябълки, тъй като консумацията им може да натовари панкреаса заради малкото количество фруктоза.
Учени: Диетичните газирани напитки и плодовите фрешове не са безопасни
Ябълките съдържат също много желязо. Ако ядете месо, този елемент се усвоява по-добре от организма – в противен случай плодът е подходяща негова алтернатива за набавяне на желязо.
Една ябълка съдържа 25% от необходимата дневна доза аскорбинова киселина, а в 5-6 семки – дневната норма йод.. Съдържанието на полезни вещества зависи от цвета: в червените и жълтите ябълки има повече каротин, а в зелените – желязо.
***
Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!
Добави коментар