Поддържайте помещенията хладни, за да отслабнете

18:00, 24 май 21 / Любопитно 25 4350 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Температурата на въздуха и телесната температура на самия човек влияят на скоростта на метаболизма и помагат за отслабването. Как точно, обясни диетологът и кандидат на медицинските науки Елена Соломатина в интервю за радио Спутник.

Тези, които искат да отслабнат, трябва да поддържат температурата хладна, особено в помещенията където работят или прекарват много време, каза лекарят. Според нея температурата в офиса не трябва да надвишава 25 градуса, за да не се създават парникови условия за организма, пише БГНЕС.

Ако в стаята е по-топло, тялото ни ще стане мързеливо и метаболизмът ще се забави. Когато температурата е под 18 градуса, тялото изразходва енергия за отопление, съответно човек отслабва по-бързо. За тези, които искат да отслабнат, трябва да поддържат помещенията постоянно хладни", поясни Соломатина.

Още има време да влезем във форма за лятото

В някои случаи високата температура също може да допринесе за загуба на тегло. В жегата, когато хората се потят обилно, загубата на тегло също е обичайна, но това не се случва поради изгарянето на мазнини и разход на енергия, а поради изпаряването на течности, обясни лекарят. Но когато телесната температура се повиши, човек отслабва само заради активния метаболизъм и високата консумация на енергия.

„Ако телесната температура на човек се повиши, тироидният хормон тироксин се активира. Тъй като щитовидната жлеза е отговорна за производството на енергия, оказва се, че метаболизмът се ускорява. Веднага щом температурата спадне, всичко се нормализира. Ето защо мнозина губят тегло по време на болест, усилва се желанието им за сладко и диетолозите позволяват да консумират прости въглехидрати, за да може тялото да се справи с болестната ситуация по-бързо", каза Соломатина.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама