Извънреден Европейски съвет започва тази вечер в Брюксел

12:31, 24 май 21 / Свят 25 4380 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Извънреден Европейски съвет започва тази вечер в Брюксел. Координацията около COVID-19 преди лятото, както и външната политика на Европа, са акцентите на срещата. България ще бъде представена от президента Румен Радев.

Радев намекна за външен натиск да променим позицията си за Скопие

Евролидерите ще обсъдят външнополитическите отношения на Съюза още в началото на срещата си тази вечер. В поканата си към тях председателят на Съвета Шарл Мишел говори за продължаващите „провокативни“ мерки от страна на Русия. Страните членки обаче остават разединени относно твърдостта на европейския отговор. Очаква се лидерите да възложат изготвянето на нова пътна карта, която може да бъде приета през юни, съобщи bTV.

Последните новини от Близкия Изток също ще са акцент тази вечер.

Отварянето на вътрешните граници в Европа и координацията между държавите членки преди началото на лятото ще е горещата тема във вторник. Срещата в Брюксел трябва да потвърди позицията на Съвета относно общия европейски цифров сертификат за улесняване на пътуванията на територията на Европа.

Очаква се Европейският съвет да изрази съпричастност с Чехия и България, където бяха взривени складове с боеприпаси - дело, приписвано на руското военно разузнаване, съобщава БТА.

След арестуването на беларуския журналист Роман Протасевич на борда на пътнически самолет, принудително отклонен към Минск от маршрута си в неделя, няколко премиери заявиха, че ще поставят пред Европейския съвет въпроса и за засилване на санкциите срещу Беларус.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама