Арестуваха беларуски опозиционер след принудително приземяване на самолета му в Минск

17:15, 24 май 21 / Свят 25 5380 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Беларуският опозиционен новинарски портал „Нехта“ обяви, че един от бившите му сътрудници е арестуван след извънредното приземяване на самолета му в Минск, предаде „Франс прес“.

Става дума за 26-годишния Роман Протасевич, който е бил задържан на летището в Минск при слизането от самолет, пристигащ от Атина и пътуващ към литовската столица Вилнюс, съобщи „Нехта“ в социалните мрежи. Според новинарския портал е налице репресия срещу Протасевич, упражнена от режима на беларуския президент Александър Лукашенко.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Самолетът се е отклонил от траекторията си, след като е бил подаден сигнал за намиращо се на борда взривно устройство. Пресслужбата на беларуското президентство заяви в Телеграм, че изтребител МиГ-29 е бил изпратен от беларуската армия, за да прехване самолета на Протасевич, съобщи bTV.

През ноември миналата година беларуските служби за сигурност включиха Протасевич в списъка си с хора, които според тях са замесени в терористични дейности. Младият Протасевич е бивш сътрудник на „Нехта“, медията, която изигра сериозна роля по време на протестните прояви срещу преизбирането миналата година на Александър Лукашенко за президент на Беларус, отбелязва „Франс прес“.

„Абсолютно очевидно е, че това е операция на тайните служби за залавяне на самолета, за да бъде задържан активистът и блогър Роман Протасевич“, заяви лидерът на опозицията в Беларус Светлана Тихановская, цитирана от БГНЕС.

Инцидентът със самолета стана преди срещата на върха на ЕС днес, на която се очаква да бъдат засилени санкциите срещу Беларус, наложени заради репресиите от режима на президента Александър Лукашенко срещу опозиционните протестиращи.

Световните лидери срещу Минск 

„Безобразното и незаконно поведение на режима в Беларус ще има последствия, написа в Туитър Урсула фон дер Лайен, призовавайки за освобождаването на Протасевич и добавяйки, че отговорните „трябва да бъдат санкционирани.

Редица други европейски лидери също реагираха с възмущение и призоваха за международно разследване на инцидента.

България също определи като абсолютно неприемливо и изключително тревожно принудителното отклоняване и приземяване в Минск на редовния полет на Ryanair от Атина за Вилнюс, съобщиха от пресцентъра на МВнР.

САЩ категорично осъдиха акта на отклоняване на самолет, като държавният секретар Антъни Блинкен призова за освобождаването на Протасевич.  „Този шокиращ акт, извършен от режима на Лукашенко, застраши живота на повече от 120 пътници, включително американски граждани, каза той в изявление.

САЩ и европейски страни призоваха да се спрат всички полети над Беларус.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг нарече случая  „опасен и поиска международно разследване.

Беларус: Действахме законно

Беларус обяви, че е действала законно като е прехванала граждански полет след заплаха за бомба, отхвърляйки обвиненията на европейците, че Минск е отклонил самолета, за да арестува опозиционер на борда, предаде Франс прес.

Няма никакво съмнение, че действията на нашите компетентни органи са били в съответствие с международните правила, отбеляза Министерството на външните работи на сайта си, отхвърляйки "неоснователните обвинения" на европейски държави, обвинени от Минск, че политизират инцидента.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 SeoexpertDen 19:13, 13 юни 23

Оптимизрайте сайта си за повече посетители и продажби!
Ако искате уебсайтът ви да привлича възможно най-много посетители,
той трябва да бъде не само полезен и удобен за ползване, но и добре оптимизиран за търсачките.
Това изисква много усилия и разходи, но ако искате да ускорите процеса и забележимо да повишите сайта си
в резултатите в Гугъл, можете да използвате нашите услуги.
Така не само бързо да получите желаните резултати, но дори ще спестите време и пари.
SEO Консулт контакти

---------------

Optimize your website for more visitors and sales!
If you want your website to attract as many visitors as possible,
it should not only be useful and user-friendly, but also well optimized for search engines.
This requires a lot of effort and expense, but if you want to speed up the process and noticeably boost your site
in Google results, you can use our services.
In this way you will not only get the desired results quickly, but you will even save time and money.
local SEO

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама