Радев намекна за външен натиск да променим позицията си за Скопие

13:30, 24 май 21 / Политика 25 4861 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Изведнъж станах много интересен за всички европейски лидери, коменитра президентът Румен Радев по темата за Северна Македония.

По думите му към България има огромно внимание. „Няма да казвам думата натиск, но нека не забравяме – България е страната член на ЕС. Ние ще се обърнем за солидарност към останалите членове. Най-важното е да не се допуска в съюза да бъдат внесени нови проблеми. Начинът за отваряне на европейския път на нашите братя от РСМ минава преди всичко през София. Спокойно, откровено и отговорно трябва да седнем и да решим нашите двустранни проблеми“, заяви той, цитиран от БГНЕС.

Северна Македония поиска помощ от Гърция срещу българското вето

Европейският дух на президентите на Северна Македония и България Стево Пендаровски и Румен Радев ще даде тласък на процеса за намиране на решение на спора с България, заяви македонският премиер Зоран Заев. „Вярвам, че България ще бъде силен поддръжник на Северна Македония и пътя на европейската интеграция на целите Западни Балкани“, добави той, цитиран от БГНЕС. 

Припомняме, че преди дни еврокомисарят по разширяването Оливер Вархеи и външният министър на Португалия, която в момента е председател на Съвета на ЕС, бяха в София в опит да посредничат за разрешаването на спора със Северна Македония. Брюксел обаче не успя да сдобри София и Скопие и България категорично заяви, че няма да се откаже от ветото за продължаване на преговорите за присъединяване на Северна Македония към ЕС.

Част от европейските страни искат ускоряване на преговорите със Скопие за членство в ЕС, но това не може да се случи без съгласието на страната ни. Още в края на 2020 г. България спря началото на преговорите заради нерешени двустранни проблеми. За София проблем са исканията преговорните глави да бъдат подписани на официалните езици на ЕС и македонски, а България настоява да е на конституционния език на РСМ. Освен това исканията на предишното българско правителство включват и записване в преговорната рамка условие РСМ да реши двустранните си проблеми с България - изчистване на учебниците по история от неверни трактовки, прекратяване езика на омразата, спазване правата на хората с български паспорти и изграждане на инфраструктура между двете страни. Част от европейските държави обаче са против включването на двустранни проблеми в рамката.

МВнР привика македонския посланик заради клеветническата кампания срещу България

Що се отнася до съвместното честване на 24 май с президента на югозападната ни съседка, Радев обясни, че това е голям успех. „Заедно със Стево Пендаровски не само ще отдадем почит към делото на светите братя Кирил и Методий в Рим, но двете делегации ще пътуваме заедно в един самолет. Така ще заявим нашата ясна и взаимна политическа воля, че ще развиваме отношенията между нашите две страни в доверие, приятелство и добросъседство“, заяви българският държавен глава. Двете делегации ще пътуват заедно до Италианската република на 27 май.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама