Много са мотивите да посетите Италия, но безспорно един от тях е неповторимият вкус на италианската кухня и типичните местни продукти. Известното сирене „Пармиджано Реджано“, шунката от Парма или Сан Даниеле, балсамовият оцет от Модена, пестото от Лигурия, биволската моцарела от Кампания или трюфелът от Алба са някои от продуктите, които можете да намерите по време на гастрономическото си посещение в страната. Списание „Viajar“ представя най-популярните кулинарни съкровища на Италия и местата, където можете да ги намерите в най-автентичният им вид.
Болоня
Славата на града, като столица на добрата храна, е широко разпространена по целия свят. Той е прочут най-вече със страхотни винени и гастрономически традиции. В историческия център на Болоня можете да отидете до Четириъгълния пазар, до „Osteria del Sole“, известен с това, че единствени продължава да предлага изключително вино.
Ако предпочитате да научите как да приготвяте автентичната традиционна кухня на Емилия-Романя, можете да се запишене на курс за това. Болоня предлага незабравими преживявания като посещение на смилането на собствените зърнени култури заедно с пресяването на брашното и превръщането му в печен хляб или отиването до Савиньо. Това е най-важният център за лов на трюфели в региона.
Флоренция
Типичните ястия на флорентинската кухня са прости и вкусни: от говеждото филе „Кианина“ или „Фиорентина“ до традиционни ястия като картофи, помодоро, риболита (специална зеленчукова супа), шкембе или лампредото. Последното ястие е типична улична храна, направена с абома, един от четирите стомаха на преживните животни.
Не забравяйте, че сладоледът е изобретен във Флоренция благодарение на Бернардо Буонталенти. Занаятчийските сладоледени салони са гордостта на града. Дегустацията на конус, докато се разхождате из града, е преживяване, което не можете да пропуснете.
Матера
Разходката из историческия център на Матера означава да направите крачка назад във времето. Толкова е ценно, че дори си е спечелило прозвището „Втори Витлеем“. Можете да започнете да откривате най-доброто от местната гастрономия в парка Мурджа Матерана между лозя и ферми. В Матера можете да откриете как се произвеждат и изработват местни продукти, брашна и домашно приготвени макаронени изделия като „Орекиете“ или „кавателли“. Там също може да експериментирате лично да приготвите храната и едва след това да я опитате. В историческите пекарни на града можете да научите как се е приготвял хляб в местните фурни „Сасси“.
Снимка: Pixabay
Милано
Това е най-космополитният град в Италия, така че тук можете да опитате всяко ястие от италианската кухня и типични милански ястия. Освен това градът е сред най-добрите в международната кухня.
След Гуалтиеро Маркези, икона на миланската кухня и първият италиански готвач, спечелил три звезди на Мишлен, Енрико Бартолини почита Милано, столицата на дизайна, връщайки трите звезди в града. Неговата мисия е обобщена в мотото „BE Contemporary Classic“, тоест да обновява традицията по съвременен начин, без никога да забравя основите, върху които трябва да се основават иновациите и кулинарните изследвания.
Готвач създаде рецепти за хора без вкус и обоняние заради COVID-19
Палермо
Гастрономията му е богата, разнообразна и с много вкус. Тя се основава на средиземноморска кухня със смесица от културни влияния. Градът предлага множество възможности, от хранене на улични сергии до хранене в ресторанти, разположени на емблематични места като дворци, музеи или крепости.
Един от ресторантите, който не можете да пропуснете, ако посетите града, е „Meet Eat Connect“, разположен в историческия център. Ресторантът се намира в дворец от 16 век.
Парма
През 2015 г. той стана първият италиански град, обявен за творчески град на гастрономията на ЮНЕСКО. Освен това, тази година е избран за италианска столица на културата 2020-21. Парма е истински рай за небцето и сред богатата си гастрономия никога не можете да пропуснете Пармиджано Реджано и студени разфасовки като „Прошуто ди Парма“, „Кулателло ди Дзибелло“, „Самале Фелино“, „Копа ди Парма“ и „Спалла котта, поляти“ с „Ламбруско и Малвазия“. Богатата гастрономическа култура на Парма е крайъгълният камък на „Парма- град на гастрономията“.
Рим
Вълшебно, очарователно, завладяващо: Рим е уникален град в света, където колекцията му от съкровища - спектакъл от форми, архитектура и цветове - винаги успява да изуми и промени концепцията ни за откритие. Италианската столица е дестинация за върхови постижения от гастрономическа гледна точка. Със своите двадесет и четири ресторанта със звезда Мишлен, Рим е градът с най-много звезди в Италия след Неапол. „La Pergola“, „Il Pagliaccio“, „La Terrazza“ или „Imago“ са някои от гурме ресторантите в града.
Хората, които закусват редовно, са по-щастливи и успели
Торино
Градът предлага незабравими, висококачествени преживявания с храна и вино. Възможно е да обядвате или вечеряте на 35-ия етаж на небостъргача „Интеза Сан Паоло“ или вътре в OGR, където някога са ремонтирани влаковете.
Гастрономически вариант със звезди е ресторантът „Зеленият грах“, създаден от семейство Фаринети. Той е разположен в рамките на първия зелен и устойчив търговски център в света.
И за да се потопите в историята и да си спомните, че Торино е първата столица на Италия, ресторантът „Del Cambio“ със звезда ще зарадва най-взискателните небца.
Венеция
Музеите и местата на културата предлагат не само потапяне в историята, изкуството и красотата на Ла Серенисима, но също така ви канят да спрете за кафе, лека закуска или аперитив в кафенетата и ресторантите в интериора или в съседство с монументалния градини. Едни от най-оачрователните места във Венеция са „Kaffeehaus“, „Ca 'Rezzonico“, „Ca' Pesaro“, оранжерията от 19 век „Giardini di Castello“, както и кафенетата на остров Сан Джорджо, пише БГНЕС.
***
Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!
Добави коментар