Готвач създаде книга с рецепти специално за хора без вкус и обоняние заради COVID-19, пише „Вашингтон пост“.
През последните няколко месеца британецът Райън Райли готви, опитва и експериментира с храна с една единствена цел – да накара хората без сетива заради коронавируса да изпитват отново удоволствие от храната. Всичките рецепти са базирани на научни експерименти.
Книгата „Вкус и аромат“ съдържа рецепти, които издигат вкусовите комбинации, текстурите и други сензорни елементи в храната на много по-висока ниво. Идеята е, че комбинациите ще стимулират увредените нервни връзки и така хората, засегнати от тези COVID симптоми, ще могат отново да усещат поне малко вкус и аромат, пище bTV.
Всички рецепти са съобразени с научни данни. Целта на повечето от тях, например, е да стимулират троичния нерв, който създава усещанията ни, когато ядем храни като мента, уасаби или канела.
Кейт Мидълтън издаде книга с фотопортрети от пандемията
Готвачът се е фокусирал също върху визуалната част от храната, защото „човек се храни първо с очите си“. След продължителни консултации с учени, медици и пациенти Райли създава рецепти с изключително ярки цветове и по-кисели вкусове. Сред тях са и такоси със зеленчуци и ананас, умами бисквити и печени овесени ядки с ванилия, кардамон, малини и сироп от рози.
COVID-19 може да причини три различни вида увреждания на вкуса и обонянието. Едното е паросмия – изопачено обоняние, аносмия – тотална или частична загуба на вкус и обоняние, и фантосмия – обонятелна халюцинация. Около 80% от вкуса ни зависи от това дали имаме обоняние, което обяснява защо повечето пациенти без обоняние нямат и вкус.
Загубата на вкус и обоняние е един от най-разпространените симптоми на COVID-19 – около 65% от всички разболели се по света са имали тези симптоми. 10% от тях ги имат в продължение на повече от три месеца след боледуване, а за около 3% това ще остане постоянно състояние.
Готварската книга на Райън Райли е свободна за теглене онлайн.
Добави коментар