Правилата за здрав стомах

18:00, 05 май 21 / Любопитно 25 3185 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Какво трябва да избягвате, за да поддържате стомаха си здрав, отгворорът дава китайската платформа Sohu.

Необходимо е да се изключи нередовното хранене, защото когато тялото е гладно, стомашната киселина и протеините не се неутрализират от постъпващата храна и концентрацията им става твърде висока.

В същото време преяждането на обяд влияе на защитния механизъм на стомаха, принуждавайки храната да стои твърде дълго в стомаха и да го разтяга, пише БГНЕС.

Защо междинните хранения са грешни?

Емоционалният стрес може да се разпространи в лимбичната система през мозъчната кора, като по този начин засяга автономната нервна система и води до стомашно-чревна дисфункция. В резултат на това се уврежда защитното покритие на лигавицата, което може да доведе до язва на стомаха.

Поради твърде бързото усвояване на храната, храната навлиза в стомаха недостатъчно сдъвкана, увеличавайки натоварването на стомашно-чревния тракт. В дългосрочен план това може да доведе до редица стомашни заболявания.

Не бива да се отказва закуска, тъй като в бъдеще ще има стомашни проблеми. Освен това е необходимо да се избягва пиенето на мляко на гладно, тъй като протеините, мазнините и захарта в млякото водят до секрецията на стомашен сок.

Пиенето на много газирани напитки всеки ден е не само вредно за стомаха, но и води до напълняване. Твърдата храна се усвоява лошо в стомаха. По този начин причинява механично износване на стомаха и може да се стигне до язви.

Поемането пък на мръсна храна може лесно да доведе до инфекция с бактерията Helicobacter pylori, а преяждането по време на вечеря води до затлъстяване.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама