Една година без Милен Цветков: Промяната, която не се случи

16:00, 19 апр 21 25 2537 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Днес се навършва точно една година от внезапната смърт на журналиста Милен Цветков. Навръх Великден, посред бял ден, автомобилът му бе ударен с бясна скорост, докато той кротко изчакваше с автомобила си на червен светофар. Причината – дрогиран младеж кара джип с висока скорост в компанията на свои приятели. Нелепа и необяснима смърт!

Милен Цветков не беше просто добър журналист, той е емблема на истината

Смъртта на Цветков разтърси обществото, макар че броят на засечените шофьори след употреба на наркотици расте. Фактът, че този път ставаше въпрос за загубата на емблематичен журналист, даваше надежда, че може би този път от тази ужасна трагедия може да започне промяна.

Не пак, отново закъсняхме с действията. У нас винаги се говори за ограничаване на щетите, не за превенция. И по наш стар обичай партиите в парламента решиха все пак да се задействат и да въведат по-строги санкции за дрогираните шофьори - след дъжд качулка.

Законът

Една година по-късно законът стои все така непроменен. Шумните обещания на политиците заглъхнаха малко скоро след инцидента и намеренията за по-сурови наказания за дрогираните водачи останаха да висят във въздуха. Нищо, че по темата се упражняваха включително премиерът и главният прокурор от това не последваха видими резултати.

Няма промяна и по отношение на мерките за превенция. Оказа се, че една година не стига да се направи каквато и да е крачка в битката срещу пияните и дрогирани шофьори. Така че на какво основание може да се надяваме, че трагедията няма да се повтори отново?

Днес в Бургас граждани протестираха с искане за бързи и справедливи присъди за шофьорите, причинили смърт на пътя след употреба на алкохол или наркотици. И днес, както и преди година шофьорите не изпитват страх да се качат пияни и дрогирани зад волана.

Делото

Една година по-късно делото за смъртта още не е приключило на първа инстанция. Подсъдим е 23-годишният Кристиян Николов, който управлява колата, блъснала автомобила на Цветков.

Разследването по случая показва, че младежът е шофирал след употреба на три упойващи вещества, с двойно по-висока скорост от разрешеното и не е направил опит да спре на въпросния червен светофар. На Николов е повдигнато най-тежкото обвинение - умишлено причиняване на смърт.

Ходът на делото все още не може да даде ясни отговори съзнателно ли е употребявал наркотици 23-годишният Кристиан, или ги е приел с напитка без да знае, че е под въздействието им, както твърди защитата му.

Една година по-късно, а сякаш нищо не се е променило. Не, това не е вярно - Милен Цветков вече го няма.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама