Закъсняхме...

10:57, 24 апр 20 25 3190 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

Журналистът Милен Цветков загина в жестока катастрофа на Великден. Дни наред новината беше водеща, обикаляше студиа, чухме какви ли не експертни гледни точки. Известните се втурнаха да показват съпричастност, колегите му да сипят суперлативи по негов адрес. Идва въпросът обаче- не закъсняха ли? Разбраха ли го приживе, оцениха ли го?

А не закъсняхме ли всички? Сега ли се сетихме, че дрогирани младежи се качват зад волана? Жертвите на пътя са статистика, зад която се крият човешки съдби. Майки не прегръщат децата си, родители не се прибират в домовете си, където ги чакат, за да ги прегърнат. Е, закъсняхме... закъсняваме всеки ден.

Акцент на деня: Цената на свободата и един живот

Пак ще се променят закони, ще се завишават наказанията и глобите. Започна надпреварата кой ще предложи най- строги санкции. Ето как партиите искат да „ремонтират“ Наказателния кодекс... за пореден път. Народът го е казал: „След дъжд качулка“.

ГЕРБ настояват за увеличаване на наказанията при шофиране под въздействието на наркотици и на глобите (минималното наказание да достигне до 5 г. затвор, а глобата до 5000 лева). За причиняване на смърт и тежка телесна повреда да се лежи зад решетките от 6 до 20 г. Имат идея и зависимите от наркотици да изтърпяват наказанието си в психиатрични клиники, които да се изградят в затворите.

В дебата по измененията в Наказателния кодекс се роди и репликата на правосъдния министър Данаил Кирилов: „И сега наказанията са свръхвисоки, но ще предложим тяхното увеличение“, която заля социалните мрежи.

По- високи глоби за шофиране след употреба на наркотици искат и ВМРО. Минималното наказание според тях трябва да бъде 5 години, а не 3 както е сега. Те имат и интересна идея: осъдените да полагат обществено полезен труд в ... морги, психиатрични отделения и шокови зали.

НФСБ също предлагат завишаване на санкциите в случаите: когато деянието, макар и причинено по непредпазливост, е извършено в пияно състояние или след употреба на наркотици; когато е настъпила телесна повреда или смърт на повече от едно лице, когато лицето е избягало от местопроизшествието или е управлявало без книжка, както и за причинява на смърт на пешеходна пътека. 

От „Воля“ са категорични, че на шофьорите, употребили наркотици или алкохол, книжката трябва да се отнема до живот... независимо какво е употребеното количество. „Знаем че е крайно решение, но се надяваме, че “едно уиски или една “линия” - нищо няма да стане”, ще са думи, които никой няма да си позволи да изрече, преди да седне зад волана”. „Воля“ също предлага завишаване на глобите и на наказанията.

БСП не излязоха с предложения за законови изменения, но не пропуснаха да влязат в темата. Лидерът Корнелия Нинова обвини ГЕРБ, че в края на миналата година са внесли промени, които намаляват присъдите на шофьори, употребили наркотици. Депутатът Лъчезар Иванов, чийто син е участник в тежката катастрофа с Милен Цветков, дори отишъл да ги моли да гласуват „за“. Той, разбира се, отрече

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.

#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама