Смокинята държи болестите далеч

19:05, 12 апр 21 / Любопитно 25 2203 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Оригинална фраза е да „засадим смокиня на (нечие) огнище“. Легендата гласи, че смокинята изсмуква всички хранителни вещества от почвата, в която е засадена, което затруднява нещо друго да расте в близост до нея. Така че тази поговорка се използва, когато някой или нещо се опитва да съсипе някой друг в дадена ситуация.

Тази фраза е полезна в ситуации, когато някой се опитва да реши проблем извън възможностите си, например когато съпругът ви настоява да поправи електрическа инсталация или водопровода, когато би било по-практично да се обадите на професионалист. Това буквално се превежда: „Баклава не може да се направи от просено брашно, а баница не може да се направи от смокиня“, което означава, че за всяка работа изисква инструмент и/или човек, който да го направи.

Как са полезни смокините за вас?

Според д-р Халит Йеребакан смокините са с високо съдържание на минерали и съдържание на разтворими фибри, което ги прави доста популярни по целия свят. Някои от минералите, с които се гордее този плод са калий, който помага за регулиране на кръвното налягане и магнезий.

Смокините съдържат 2900 калории на килограм и имат високо съдържание на фибри, което ги прави идеалната закуска за тези, които искат да отслабнат.

Смокините са деликатен плод и обикновено се сушат или консервират като конфитюри, за да могат да се консумират целогодишно. Турция е най-големият производител на сушени смокини в света и Беломорието, което е известно с благоприятните условия за отглеждане на плодовете, пише БГНЕС.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама