СБЛЪСЪК: Актуалните теми от месеца

09:00, 31 мар 21 / Сблъсък 25 6076 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Март месец беше изпълнен с различни емоции – от предстоящите избори на 4 април, през най-различни конфликти със Северна Македония, та до нажежаването на страстите по оста САЩ – Русия.


Снимка: CanStockPhoto

Имат ли македонски политици български паспорти? Отношенията между България и Северна Македония по традиция съпътстват всяка предизборна кампания. И този път и от двете страни на границата не изневериха на стила си. От ВМРО съобщиха, че над 120 хил. граждани на Северна Македония с български паспорти имат право на гласуват на предстоящия вот – имената им се появиха в списъци с имащи право на глас. От Скопие обаче коментираха, че това е лъжа и имената са случайни съвпадения. Повече по темата прочетете тук.


Снимка: CanStockPhoto

Да има ли мандатност на директорите на училищата? Писмо на Съюза на българските учители разбуни духовете в образователните среди. Председателят Янка Такева пита синдикалните членове съгласни ли са да се въведе мандатност на директорите, както и дали искат това да бъде включено в меморандум, който КНСБ да връчи на политическите партии. От работодателските организации в образованието обаче изразиха силно притеснение от „демонстративното и безпардонно“ включване на Синдиката на българските учители в политическите процеси на страната. Те недоумяват защо и как техните назначения трябва да бъдат обект на „предлагане“ на партиите и категорично се противопоставиха на подобни предизборни заигравания между политически субекти и синдикати. Още вижте тук.


Колаж: Топновини

Ще се сринат ли отношенията между САЩ и Русия? Почти два месеца след като Джо Байдън официално встъпи в длъжност като 46-ти президент на САЩ, очаквано се сбъднаха всички предположения за влошаване на отношенията на страната с Русия. Напрежението между двете най-влиятелни страни се нажежи, след като американското разузнаване огласи доклад, според който Путин е упълномощавал операции по дезинформация по време на президентската надпревара между Байдън и предшественика му Тръмп. Друга основна задача на тези действия е била да „подкопаят общественото доверие в изборния процес, изостряйки социално-политическото разделение в САЩ“. Русия не закъсня с реакцията си и извика посланика си в САЩ на консултации за бъдещето на отношенията между двете държави. Кремъл отрече твърденията за намеса, определяйки ги като „абсолютно неоснователни“. Повече за конфликта между двете световни сили прочетете тук.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама