СБЛЪСЪК: Да има ли мандатност на директорите на училищата?

09:30, 02 мар 21 / Сблъсък 25 6645 Шрифт:
Биляна Иванова

Писмо на Съюза на българските учители разбуни духовете в образователните среди. Председателят Янка Такева пита синдикалните членове съгласни ли са да се въведе мандатност на директорите, както и дали искат това да бъде включено в меморандум, който КНСБ да връчи на политическите партии. Идеята е промяната да бъде отразена в Закона за предучилищното и училищносто образование. Тази година предстои да започне атестацията на директорите на образователните институции (училищата и детските градини). С този инструмент сега се измерва качеството на работата на педагогическите специалисти.

От работодателските организации в образованието изразиха силно притеснение от „демонстративното и безпардонно“ включване на Синдиката на българските учители в политическите процеси на страната. Те недоумяват защо и как техните назначения трябва да бъдат обект на „предлагане“ на партиите и категорично се противопоставиха на подобни предизборни заигравания между политически субекти и синдикати.

Председателят на Съюза на работодателите в системата Диян Стаматов, който е и директор на 119-о СУ в столицата, написа във Facebook: „В малката ни България има към 2500 директори на училища и около 3000 на детски градини и други образователни институции. Това са едни от най-одумваните и спрягани за всякакви земни грехове хора. Но, това са и реалните изпълнители на политиката на образованието във всяко кътче на страната ни. Те прокарват трудните стъпки за всичко, което трябва да се направи за по-добър дух на училището, за училищната атмосфера, да има необходимото за всеки и във всеки един момент“.

Преди избори въпросът за мандатност на директорите винаги се повдига. Не трябва да бъдем използвани за разменна монета и да подкрепим този, който е съгласен с това. Гилдията винаги е критична към казуса точно предизборно. Ние не мислим, че трябва да се политизира, а да се разгледа като професионален казус, който е в пряка връзка с атестиране на всички участници в образователната система”, подчерта Стаматов.

66% подкрепа за мандатността

66,1% от учителите, директорите и заинтересованите лица настояват за мандат на управленческата длъжност в образователните институции, показва анкета на Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“. 45,6% подкрепят становището, че броят на мандатите не трябва да бъде ограничаван, но се прави атестация с участието на синдикатите на 4 години. Останалите 19% от отговорилите смятат, че директорът трябва да има само 1 мандат, а 33,9% са за 2 мандата. 82,5% от респондентите смятат, че има лобиране на политически партии при избор на директори на образователни институции.

Председателят на Синдикат „Образование“ д-р Юлиян Петров коментира във Facebook: „По фундаменталния въпрос дали да бъде мандатна директорската длъжност, българските учители казват „да“, а българските политици казват „не“Защо казват „да“ учителите, отговорът е елементарен: приоритетът учител в управлението на един директор е силно пререден от обществените институции, от политическите и обществени влияния, от родителските набези и дори медийните фокуси към управленческите модели. Защо политиците казват „не“ на мандатността, отговорът е още по-лесен: защото, ако е „да“, политическите лобирания и влияния ще отстъпят на професионализма и естественото кариерно израстване”.

Предложението е обсъдено и от Сдружението на директорите в средното образование. „Недоумяваме какви са причините за такава припряност, за промяна точно на тези текстове от ЗПУО, в този изключително тежък за образователната и за здравната система в България момент. Разочаровани сме от нежеланието на нашите партньори от СБУ да обсъдят предварително с нас подробностите около тяхното предложение, което буквално касае съдбите на хиляди български директори“, заяви председателят на сдружението Асен Александров.

Директорите призовават МОН да инициира „спокойно и добронамерено обсъждане“. „Настояваме липсата на необходимите професионални качества, а не политически или конюктурни съображения, да бъде единствената причина за смяната на кадри в образователната система“, пише още Александров.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама