Защо спането на пода е полезно за здравето

13:10, 14 мар 21 / Любопитно 25 2157 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Повечето от нас са свикнали да спят на меко и удобно легло. Ако влезете в японска спалня обаче, има шанс изобщо да не видите такова. Има много причини, поради които японците предпочитат да спят на пода, пише Нова телевизия. Правят го, не само за да спестят място в апартаментите си. Всъщност спането на земята има някои доста впечатляващи ползи за здравето.

Спането на земята може да облекчи болките в гърба. Докато лежите на меко легло, със сигурност се чувствате удобно, но матракът ви може да започне да потъва с течение на времето и да ви причини изкривяване на гръбнака.

6 съвета за здрав мозък

Спането на твърда повърхност може да подобри стойката ви. Ако спите в правилната позиция и гръбначният ви стълб получава подходяща опора, ще бъде много по-лесно да държите гърба си изправен през деня.

Когато спите на пода, това подобрява притока на кръв, защото теглото ви се разпределя равномерно и има по-малко натиск върху различни части на тялото ви. Спането на земята може да ви помогне да ставате навреме. А освен това е и достъпно - човек харчи доста пари за матрак, а избирането на грешния и подмяната му може да ви отнеме известно време и енергия. Спането на пода ще ви спести средства.

Ежедневни навици с огромни ползи за здравето

Все пак не за всички хора е добре да спят на пода. Хора с алергии трябва да го избягват, тъй като той събира мърсотия, прах и е възможно човек да получи алергична реакция. Ако страдате от сериозно костно заболяване, сънят на пода може да донесе повече вреда, отколкото полза, тъй като може да окаже по-голям натиск върху ставите ви. Сънят на пода не е добра идея и за възрастните хора, тъй като ще им бъде трудна да легнат и съответно да станат.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама