Жалбата за разходките на Борисов с джипката остана само „за сведение“

10:35, 11 мар 21 / Новият парламент 25 2818 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

Централната избирателна комисия (ЦИК) не успя да вземе решение дали премиерът Бойко Борисов, който е и кандидат за депутат от ГЕРБ-СДС и водач на листите в 25 МИР в София и 16 МИР в Пловдив, нарушава закона с обиколките си из страната и раздаването на бюджетни средства по време на предизборната кампания. Причината е, че комисията не е събрала мнозинство, за да вземе решение, а сигналите са докладвани само „за сведение“.

Тя е разгледала сигналите на свое заседание във вторник, което е приключило малко преди полунощ. Обсъждането на въпроса е започнало към 22.00 часа, а споровете са продължили около два часа.

Вяра Емилова, секретар на левицата, написа в своя профил във Facebook, че представителите на ДПС, „Демократична България“ и НФСБ са напуснали залата. На заседанието са останали 16 души, като шестимата от БСП са гласували „за“ санкции срещу Борисов, а останалите 10 – „против“. През цялото време издигнатите от БСП членове на ЦИК, защитават тезата, че премиерът нарушава закона, а тези от ГЕРБ – че нарушение няма. Посочените партии, които не са присъствали на заседанието обаче все още не са излезли с официална позиция по въпроса.

Законът предвижда, че за да вземе ЦИК решение „за“, то трябва да е гласувано от две трети от присъстващите на конкретното заседание, а за да има такова, трябва да присъстват поне 11 членове на комисията. В сегашния състав издигнати от ГЕРБ са 7 членове, което им дава блокираща квота на решения срещу ГЕРБ, дори ако ЦИК заседава в пълен състав. В ЦИК са били подадени още няколко сигнала за същото, предаде „Мediapool“.

Припомняме, че по-рано тази седмица от БСП внесоха сигнал срещу Борисов, според който той нарушава Изборния кодекс с обиколките си из страната със служебен транспорт и охрана от НСО. Те се позоваха тогава на закона, че е записано, че „във връзка с предизборната кампания се забранява безплатното използване на публичен административен ресурс“. От ГЕРБ тогава отговориха светкавично с техен бригинг, на който правосъдният министър и втора в листата на партията в Перник Десислава Ахладова коментира правото на министър-председателя и министрите от кабинета да не излизат в отпуск по време на кампания, както и харченето на държавни пари, но не и пътуванията на премиера Борисов с държавния джип.

Борисов подари сакото си на работник на АМ „Хемус“

Според решение на ЦИК за времето на провеждане на кампания премиерът няма право да ползва публичен ресурс, какъвто е джипът, като част от автопарка на НСО. А санкциите за това са от 3 до 15 хил. лв.

Въпреки това още в първите дни на предизборната кампания премиерът Бойко Борисов отново се качи на джипа и наравно с инспекциите му като министър-председател, не веднъж изтъкваше напредъка от управлението на ГЕРБ и даваше обещания на гражданите по времето на мандата на партията.

За Борисов хеликоптер има, но за бедстващите в планината - не

Преди 2 години по време на местните избори, той отново не се подчини на забраната и ЦИК не го глоби.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама