„Хора и улици“: Кои места е посещавал Васил Левски в София?

14:00, 19 фев 22 / София 25 6043 Шрифт:
Цветилена Симеонова

Обичаме София, каквато е – шумна, прашна, шарена, жива. Но познаваме ли я? Оказва се, че тя може да ни изненада приятно като двулевка, потънала в джоба на старо любимо яке. За това в рубриката „Хора и улици“ разказваме истории от софийските улици, които просто... трябва да бъдат разказани.

Въпреки че името на Васил Левски се свързва предимно с други места в страната, неговият път преминава и през днешната ни столица. И в София той е идвал да буди народа, да говори за революция, да създава тайни комитети и да подрива турската дейност. А освен това е ходил на кафе, на бръснар и в дома на първата софийска „госпожа“. Именно по тези места ще се разходим виртуално днес.

При всичките си посещения в града Левски е отсядал при своите близки съмишленици, сред които и една жена – Йорданка Филаретова, разказват от „Бохемска София“. Тя е станала известна с това, че е първата жена, към която софиянци започват да се обръщат с „госпожа“. През 1870 г. на гости в дома ѝ идва йеромонах Генадий – настоятел на Драгалевския манастир, който води със себе си един млад рус мъж, представящ се като търговец на кожи. Малко по-късно монахът разкрива истинската му самоличност – самият Васил Левски! Целта на идването му в София е събирането на членове за революционния комитет, а заради общественото си положение Госпожата напълно отговаряла на критериите. За съжаление, нейният дом не е запазен, но от стари градоустройствени чертежи разбираме, че се е намирал около ул. „Алабин“ №34.

Втората ни спирка е именно мястото, където Левски отива, за да основе Софийския таен революционен комитет – училището до пл. „Света Неделя“. Негови членове били Христо Стоянов, Христо Ковачев, Димитър Ножаров и др., а на Филаретова се пада честта да пази комитетския архив и да бъде щедра дарителка. За да прикрие революционната си дейност, в тефтерчето си Апостола нарича комитета „Исаак Хаин“. Той е имал навика да кръщава създадените от него комитети с различни имена, за да не бъдат разкрити от турците. Този в Етрополе например е наричал „Бочукооглу“.


Снимка: sofia-agk.com

При визитите си в София Левски е посещавал и едно специално кафене – това на неговия приятел и софийски големец Димитър Трайкович. То се е намирало на площада до днешната Съдебна палата и там Апостола често е организирал и сбирки на софийските революционери, 

В София Левски е ходил и на бръснар. Именно до кафенето на Трайкович – на югозападния ъгъл на пл. „Света Неделя“, се е намирала и бръснарницата. Тя е описана от Иван Вазов в произведението му „Апостолът в премеждие“, където се казва:  „В кафенето имаше четири души: един гост - българин, едър, дебел, във френски дрехи, - който пушеше наргиле на пейката; Илчо кафеджият, който точеше един бръснач на ябелието, а пред огледалото - чиракът му бръснеше други един гост, обърнат гърбом към вратата, с руса коса и черно шаячено сако. Той беше Васил Левски“.

Васил Левски прекарва в бъдещата столица и едни от най-тежките месеци в живота си. След като е заловен през 1872 г., той е отведен в софийския конак, където е осъден. Няма ясни сведения в коя точно сграда се е случило това, но историците приемат за достоверно, че е било в близост до днешния дворец. А последните си дни Левски прекарва в казармените килии – където днес се намира Военният клуб. От там тръгва и пътят му към бесилото.

Свещеникът поп Христо Стоилов разказва за последните мигове на Апостола: „Дяконът се държа юнашки. Каза, че наистина той е първият, но че след него са хиляди. Палачът му наметна въжето и ритна столчето. Аз се просълзих и се обърнах към „Света София“, за да не видят турците, че плача, и си тръгнах“.

Още от „Хора и улици“:

„Хора и улици“: Защо на „Лъвов мост“ има точно четири лъва?

„Хора и улици“: От всички в София тогава тя беше единственият мъж

„Хора и улици“: Най-мистериозният бункер в София и какво знаем за него

„Хора и улици“: Как се е появила дупката на градинката „Кристал“?

„Хора и улици“: „Тук ще бъде пристанище Павлово“

„Хора и улици“: Първият модерен жилищен комплекс – няма да се сетите къде е

„Хора и улици“: Изчезналата улица

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама