СБЛЪСЪК: Трябва ли да се промени пролетната ваканция за учениците?

15:30, 26 фев 21 / Сблъсък 25 7412 Шрифт:
Ирина Иванова

С настъпването на коронавируса у нас и затварянето на училищата, образованието претърпя сериозни промени при съвместяването на редовна и електронна форма на обучение. Това първоначално породи хаос сред учителите, родителите и учениците, но някак си нещата се натъкмиха с времето. 

Към момента различните класове се редуват в присъственото обучение. Учениците от 5., 10. и 11. клас учат в класните стаи до 2 март, а 7., 8. и 12. клас, които ходеха на училище от 4 февруари до 18 февруари, се обучават онлайн. В учебните заведения в малките населени места, в които има само по една паралелка в съответния клас, присъственото обучение е за всички ученици. А учениците в началния курс в цялата страна се обучават присъствено.

Рязкото редуване на присъствено и онлайн обучение породи редица въпроси относно натовареността и адаптирането на децата към тези промени. За това и наближаващата пролетна ваканция също стана обект на обсъждане. 

Новата идея 

Отрасловият съвет в системата на средното образование предложи на Министерството на образованието (МОН) нови дати за пролетната ваканция на учениците. Причината е именно силната тежест, която пада върху учениците поради редуването на присъствено обучение и занятия в електронна среда.

В настоящата заповед на Красимир Вълчев тя е планирана за периода от 3 до 11 април за учениците от 1. до 11. клас. А 12. клас би трябвало да почиват между 8 и 11 април. 

Новото предложение гласи, че трябва да се направят две отделни ваканции, като първата да бъде между 18 и 21 март, а втората - от 29 април до 9 май. По този начин по-дългата великденска ваканция ще съвпадне с майските празници в началото на месеца, а по-късата ще бъде след края на първия цикъл на завъртане на учениците от онлайн обучение в присъствен режим и обратното. Сред мотивите е и това, че по този начин учениците от 7. и 12. клас, на които им предстоят матури, ще имат възможност да се подготвят по-добре. А съчетаването на Великденските и майските празници с ученическата ваканция няма да "разкъсва" учебния процес. 

Какво мислят родителите? 

Идеята за промяна в графика на пролетната ваканция месец преди началото ѝ ядоса част от родителите в социалните мрежи. Причината е, че са си направили планове преди месеци. Според тях промяна да се прави точно сега е истинска безотговорност. 

Родителите коментират, че с изместването на ваканцията най-малките ученици не са спирали да учат присъствено, и имат нужда от нормална почивка през април, а не чак през май

Намират за редно след предстоящите парламентарните избори на 4 април, училищата да се дезинфекцират изцяло преди завръщането на децата в класните стаи. А това няма как да стане, ако не се сложат няколко почивни дни за децата. 

Някои родители дори заплашиха, ако това предложение бъде одобрено, масово да представят извинителни бележки на децата си и да не ги пуснат на училище.

Предстои решение... 

Министърът на образованието Красимир Вълчев посочи, че до дни ще бъде решено дали графикът на ваканциите да бъде променен или не. Според него предложението за промяна има и плюсове и минуси, но ако бъде прието и променя плановете на някои семейства, учениците имат възможност да отсъстват до 10 дни по решение на техните родители.

И МОН, и отрасловият съвет подкрепят това учебният процес повече да не бъде прекъсван и да се осъществява в присъствена форма.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама