СБЛЪСЪК: Актуалните теми от месеца

10:00, 28 фев 21 / Сблъсък 25 7353 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Вторият месец на 2021 г. отново беше подвластен на пандемията. Този път общественото мнение се взриви по въпроса с масовото тестване на учениците, както и с предложението за промени в пролетните ваканции. Разнопосочни дискусии предизвика и това, кой трябва да плаща здравните осигуровки при неплатен отпуск заради коронавируса.


Снимка: CanStockPhoto

„За“ и „против“ масовото тестване на учениците за Covid-19? След като в началото на месеца у нас започна масово тестване на учителите, властта анонсира намерението си да използва бързи антигенни тестове и за учениците. Целта беше да се постигне по-голяма сигурност в училището, за да може повече ученици да се завърнат към присъствена форма на обучение. Още преди да се пристъпи към действия, идеята разбуни духовете и предизвика разнопосочни реакции. Според данни на Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ едва между 20% и 25% от родителите са съгласни децата им да бъдат изследвани за Covid-19. А пък математикът на Националния оперативен щаб проф. Николай Витанов изказа мнение, че масовото тестване на учениците ще даде възможност за вземане на адекватни решения. Повече по темата четете тук.


Снимка: CanStockPhoto

Трябва ли да се промени пролетната ваканция за учениците? Новото предложение гласи, че трябва да се направят две отделни ваканции, като първата да бъде между 18 и 21 март, а втората - от 29 април до 9 май. По този начин по-дългата великденска ваканция ще съвпадне с майските празници в началото на месеца, а по-късата ще бъде след края на първия цикъл на завъртане на учениците от онлайн обучение в присъствен режим и обратното. Сред мотивите е и това, че по този начин учениците от 7. и 12. клас, на които им предстоят матури, ще имат възможност да се подготвят по-добре. А съчетаването на Великденските и майските празници с ученическата ваканция няма да "разкъсва" учебния процес. Идеята ядоса част от родителите в социалните мрежи. Причината е, че са си направили планове преди месеци. Според тях промяна да се прави точно сега е истинска безотговорност. Повече вижте тук.


Снимка: CanStockPhoto

Кой да плаща здравните осигуровки при неплатен отпуск заради пандемията? Депутатите решиха неплатен отпуск до 90 работни дни да се счита за трудов и осигурителен стаж през тази година, при 60 дни досега. От социалното министерство изтъкват как по този начин хората няма да губят пенсионни права заради прекъсване на стажа. Има и едно „но“ – работниците сами трябва да платят здравните си вноски - от 26 лева на месец, за да не загубят здравноосигурителните си права. Един от вариантите, уточняват от социалното министерство, е това да стане с част от средствата, получени по програмата „Запази ме“. Това обаче предизвика противоречиви реакции. Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването е на мнение, че отговорността е на правителството. Още във връзка с това прочетете тук.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама